Zes op tien Amerikanen steunt drone-aanvallen

Bijna 60 procent van de Amerikaanse bevolking staat achter de drone-aanvallen op doelwitten in Pakistan, Somalië en Jemen, ondanks de gevaren voor onschuldige burgers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center.

  • USAF (cc by-nc 2.0) Een bewapende MQ-9 Reaper drone in volle vlucht. USAF (cc by-nc 2.0)

Uit het onderzoek, bij tweeduizend respondenten in de VS, blijkt dat 58 procent voorstander is van de aanvallen, tegenover 35 procent tegenstanders. De steun staat los van politieke voorkeur, hoewel het percentage bij Republikeinen met 74 procent hoger ligt dan bij Democraten met 52 procent.

Burgers

Iets minder dan de helft van de respondenten, 48 procent, is naar eigen zeggen erg bezorgd dat de aanvallen de levens van onschuldige burgers in gevaar kunnen brengen. Amper 10 procent vreest dat de aanvallen tot vergelding door extremistische groepen kunnen leiden, en een kwart vreest schade voor het Amerikaanse imago in de wereld. Minder dan een derde van de respondenten, 29 procent, vraagt zich af of de aanvallen wel rechtsgeldig zijn.

Sinds 2009 maakt de regering-Obama op grote schaal gebruik van onbemande drones in de jacht op topfiguren van Al Qaeda en andere Islamistische groepen in Pakistan, Somalië en Jemen. De aanvallen kregen opnieuw meer aandacht in de VS nadat bij zo’n aanval gijzelaars werden gedood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.