Zes op tien Brazilianen vindt WK voetbal geen goede zaak

Een grote meerderheid van de Brazilianen ziet de situatie in het land somber in. De ontevredenheid is het laatste jaar tijd sterk toegenomen. De steun voor het WK voetbal slinkt snel.

  • Sebásrtian Freire De protesten begonnen al in 2013 Sebásrtian Freire

Het Amerikaanse Pew-onderzoekscentrum stelde vast dat 72 procent van de Brazilianen niet tevreden is over de gang van zaken in het land. Een jaar geleden was dat nog 55 procent.

Twee derde van de Brazilianen zegt dat hun economie er slecht aan toe is. Een jaar geleden vond 59 procent nog dat de economie het goed stelde.

Zes op tien Brazilianen vindt het wereldkampioenschap voetbal, dat volgende week van start gaat in Brazilië, geen goede zaak is omdat de organisatie geld weghaalt van scholen, gezondheidszorg en andere openbare diensten.

Stijgende prijzen

De vorige peiling vond plaats enkele weken voor grote demonstraties die overal in het land plaatsvonden. Rechtstreekse aanleiding was de verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer.

Brazilië was net gastheer van de Confederations Cup, het voetbaltoernooi dat als voorbereiding op het wereldkampioenschap geldt.

Sinds juni 2013 bleef het protest  aanhouden. Honderdduizenden mensen kwamen op straat. Ze vonden dat de overheid te weinig investeerde in haar dienstverlening en te laks optrad tegen corruptie.

Het Pew-onderzoekscentrum deed het onderzoek van 10 tot 30 april bij 1000 Brazilianen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift