Verenigingsprogramma traag proces ondanks vredesakkoord

Zesduizend kinderen herenigd met hun familie in Zuid-Soedan

Arsenic Coseac CC BY-ND 2.0

 

In Zuid-Soedan zijn nu al zesduizend kinderen herenigd met hun familie na soms jaren van afzondering door geweld in het land. Het is een mijlpaal voor het opsporings- en herenigingsprogramma in het land. 

Op donderdag 18 april werd de zeventienjarige Nyandor samen met haar vier broers en zussen herenigd met haar ouders in Bentiu. De kinderen waren van hun ouders gescheiden geraakt tijdens een gewapende aanval in Bor in 2014. In de chaos waren de gezinsleden in verschillende richtingen gevlucht, en sindsdien hadden ze elkaar niet teruggezien.

Mijlpaal

Pas na intens opsporingswerk door de hulporganisatie Save the Children vond Nyandors familie terug. Ze is het zesduizendste kind dat via het programma haar familie terugvond, een mijlpaal voor de betrokken organisaties waaronder ook Unicef. 

Het conflict heeft meer dan vier miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Nog steeds zijn duizenden kinderen in Zuid-Soedan vermist.

“Het was een emotioneel moment voor iedereen”, zegt Arshad Malik, verantwoordelijke voor Save the Children International in Zuid-Soedan.

“Er waren kreten, tranen en gezangen van blijdschap. Hun gezichtsuitdrukking zien na zoveel meegemaakt te hebben, vult ons met hoop. We zullen niet stoppen voor alle gescheiden kinderen terug thuis zijn.”

Bijna vijf jaar van conflict heeft meer dan vier miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Nog steeds zijn bijna achtduizend kinderen in Zuid-Soedan vermist of gescheiden geraakt van hun ouders. Zonder begeleiding zijn de kinderen vatbaarder voor geweld en misbruik. Daarom zijn de gezinsherenigingen van het grootste belang, zeggen de organisaties.

Vredesakkoord

Het vredesakkoord dat in september 2018 is ondertekend, maakte het voor vluchtelingen mogelijk om vanuit de buurlanden terug te keren naar Zuid-Soedan. Als de vrede standhoudt, kan het opsporings- en herenigingsprogramma een versnelling hoger schakelen.  

Toch blijft het een tergend traag proces, benadrukken de organisaties, mede door de vernielde infrastructuur en povere communicatie. Het programma is sterk afhankelijk van medewerkers die lange tochten afleggen en van deur tot deur gaan om kinderen en hun ouders op te sporen. 

“Maar ondanks die moeilijkheden kunnen we vrijwel elke week enkele kinderen terugbrengen naar waar ze horen: bij hun gezin”, zegt Mohamed Ag Ayoya, vertegenwoordiger van Unicef in Zuid-Soedan. “Om de rest van de kinderen weer thuis te krijgen, hebben we sterke partnerschappen nodig en steun van de internationale gemeenschap.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.