Zesduizend vierkante kilometer voor nieuwe olieboringen in Golf van Mexico

Nieuws

Zesduizend vierkante kilometer voor nieuwe olieboringen in Golf van Mexico

21 februari 2012

De Verenigde Staten en Mexico zijn overeengekomen om in de Golf van Mexico een gebied van 6070 vierkante kilometer open te stellen voor nieuwe boringen naar olie en gas.

Het akkoord is belangrijk, omdat er onduidelijkheid was over een veelbelovend gebied langs de maritieme grens tussen beide landen. Naast een duidelijk kader wordt ook de Westelijke Kloof vrijgegeven, een gebied dat in een vorig verdrag nog tot verboden terrein was uitgeroepen.

Het akkoord werd gisteren (maandag) getekend door onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Mexicaanse president Felipe Calderón.

Verantwoorde productie

In een persbericht benadrukt de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Zaken Ken Salazar dat de regering-Obama vastberaden is om de binnenlandse olievoorziening op te krikken, en dat op een verantwoorde manier wil doen. “Dit akkoord opent een veelbelovend gebied in de rijke Golf van Mexico, en voorziet in een duidelijk proces om beide regeringen het overzicht te geven om de ontwikkeling veilig te laten gebeuren.”

Het grensoverschrijdende akkoord voorziet daarom ook in een gemeenschappelijke toekenningsprocedure van vergunningen voor oliemaatschappijen in het gebied en in inspecties door het Amerikaanse Bureau voor Veiligheids- en Milieupolitie en de Mexicaanse regering.