Zimbabwaanse oppositie trekt zich terug

Nieuws

Zimbabwaanse oppositie trekt zich terug

22 juni 2008

Morgan Tsvangirai, de leider van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC (Beweging voor Democratische Verandering), neemt niet deel aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 27 juni. Reden is de gewelddadige campagne.

Tsvangirai zegt tijdens een persconferentie dat de veiligheid van zijn aanhangers niet langer gegarandeerd is: ‘We kunnen onze aanhangers niet vragen voor het MDC te stemmen als dat hen het leven kan kosten’. Het MDC won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen maar zou niet meer dan 50% behaald hebben, waardoor een tweede ronde noodzakelijk werd.
Sofie Geerts, die in buurland Zuid-Afrika verblijft, schrijft op het Wereldblog dat president Robert Mugabe een erg gewelddadige en intimiderende campagne voert: ‘Zo worden ledematen van oppositieleden afgehakt opdat ze niet meer kunnen gaan stemmen. De slachtoffers kunnen kiezen tussen ‘korte mouw’ of ‘lange mouw’, wat er op neerkomt of ze alleen hun hand of hun hele voorarm willen verliezen. Bij anderen worden de handen samengebonden, er wordt brandend gras ingeduwd zodat hun handen verbranden.’
Mugabe krijgt onvoorwaardelijke steun van het leger en voormalige oorlogsveteranen (vrijheidsstrijders) om zijn geweldcampagne uit te voeren; het leger en de oorlogsveteranen willen Mugabe niet kwijt om al hun privileges niet te verliezen.

Schadelijke software

Op de website van het MDC heeft zoekmachine Google ook Trojaanse paarden en andere schadelijke software teruggevonden. Wie via de zoekmachine naar het MDC zoekt, krijgt de waarschuwing dat de site bezoeken schade kan toebrengen aan uw computer.