Zimbabwe roept noodtoestand uit door droogte

Nieuws

Zimbabwe roept noodtoestand uit door droogte

Zimbabwe roept noodtoestand uit door droogte
Zimbabwe roept noodtoestand uit door droogte

IPS

08 februari 2016

De Zimbabwaanse president Mugabe heeft de noodtoestand uitgeroepen als gevolg van de aanhoudende droogte. Die treft nu al meer dan een kwart van de inwoners.

Zuidelijk Afrika kreunt nu al maanden onder een aanhoudende droogte. In verschillende landen zijn de watervoorraden uitgeput, sterven duizenden runderen en is de oogst vernield. Voor Zimbabwe, dat al langer met voedseltekorten kampt, komt de droogte extra hard aan.

‘Naar schatting 2,44 miljoen zullen met voedseltekorten kampen, of 26 procent van de bevolking’, zegt minister van Publieke Werken Saviour Kasukuwere. Volgens de minister zijn alle landbouwdistricten getroffen. Driekwart van de oogst is mislukt en er zijn in het hele land naar schatting al 16.500 runderen gestorven als gevolg van de droogte.

Graanschuur

Zimbabwe werd ooit als de graanschuur van Afrika gezien, maar daar is niets meer van te merken. Sinds de grootschalige landhervorming van president Mugabe in 2000 kampt het land voortdurend met voedseltekorten.

Volgens Mugabe zijn de tekorten vooral te kampen aan gebrekkige neerslag als gevolg van de klimaatverandering en de sancties die zijn opgelegd door de internationale gemeenschap.

El Niño

De droogte treft niet alleen Zimbabwe, maar ook delen van Zuid-Afrika, Zambia en Malawi. Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in minstens een eeuw. In Malawi werd vorige maand gebeden om regen tijdens een ceremonie in de hoofdstad onder leiding van de president. Volgens een recent rapport van het Malawi Vulnerability Assessment Committee hebben naar schatting 2,8 miljoen mensen in het land nood aan voedselhulp.

Vorige maand nog waarschuwde het Wereldvoedselprogramma (WFP) dat veertien miljoen mensen in Zuidelijk Afrika met voedseltekorten zullen kampen. De extreme droogte in de regio is een gevolg van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. Vermoed wordt dat het fenomeen versterkt wordt door de klimaatverandering.