Zimbabwe wil massaal aan de spaarlamp

Nieuws

Zimbabwe wil massaal aan de spaarlamp

Zimbabwe wil massaal aan de spaarlamp
Zimbabwe wil massaal aan de spaarlamp

Joren Gettemans

16 augustus 2011

De economische situatie in Zimbabwe gaat al jaren van kwaad naar erger, en daar is ook de energievoorziening slachtoffer van. De nationale energiedistributeur wil er nu miljoenen spaarlampen uitdelen om de druk op het net te verminderen.

Het elektriciteitsnet heeft het zwaar te verduren in Zimbabwe. Op piekmomenten heeft het land eigenlijk een vermogen van 2.200 megawatt nodig, maar de Zimbabwe Electricity Supply Authority (ZESA) heeft maar een productiecapaciteit van 1.300 megawatt. De productiecapaciteit verhogen is niet meteen een optie, omdat de ZESA het door de vele onbetaalde facturen zonder financiële reserves moet stellen.

5,5 miljoen lampen

Om de druk op het net te verlichten, wil de distributeur daarom miljoenen inefficiënte gloeilampen vervangen door zuinige spaarlampen en zo de vraag naar energie drukken. ZESA wil voor het einde van het jaar 5,5 miljoen spaarlampen uitdelen. Die verbruiken maar een kwart van de traditionele gloeilamp, en moeten zo de vraag op piekmomenten met bijna tien procent verlichten.

“De openbare aanbesteding voor de 5,5 miljoen lampen is inmiddels afgesloten en de Raad voor Staatsaankopen kiest momenteel een leverancier”, zegt Fullard Gwasira, woordvoerder van de ZESA in de Zimbabwaanse krant The Herald. “We geven de spaarlampen gratis weg in ruil voor gloeilampen, die vernietigd zullen worden.”

Als de campagne slaagt, spaart ZESA een hoop geld uit. De spaarlampen kosten de producent naar schatting 8,3 miljoen euro, maar ze spaart op die manier wel investeringskosten in nieuwe centrales uit voor zo’n 42 miljoen euro.