​​​​Overheid wil dat tegen 2030 een derde van de bevolking stroom heeft

Zon moet Malawi verlossen van stroompannes

pashminu / Pixabay

 

Malawi kijkt steeds nadrukkelijker naar zonne-energie om een einde te maken aan de voortdurende blackouts in het land. Stroomproducent Egenco schrijft een aanbesteding uit voor een zonnepark met een capaciteit van 20 megawatt. 

Malawi is traditioneel vooral aangewezen op waterkracht, maar de aanhoudende droogte in de voorbije jaren speelt de productie steeds vaker parten. De vele stroompannes als gevolg daarvan zijn niet alleen een groot economisch probleem, maar eisen ook mensenlevens. In verschillende ziekenhuizen vielen al doden omdat er niet voldoende noodgeneratoren voorhanden waren om stroompannes op te vangen. 

Het land wil nu de hitte en droogte die mee verantwoordelijk zijn voor de stroompannes tot een bondgenoot maken. Begin december werd daarom al begonnen met de bouw van een grootschalig zonnepark van 60 megawatt. Het park zal 168 hectare groot zijn en 230.000 zonnepanelen tellen, en moet al over enkele maanden operationeel zijn.

Aanbestedingen

Een aanbesteding van energieproducent Egenco deze week voegt daar nu nog 20 megawatt bij. Het bedrijf wil het park in twee fasen van 10 megawatt laten bouwen in het centraal gelegen district Salima. 

“Egenco wil het zonnepark dicht bij een groeiend verbruikscentrum plaatsen om de voordelen voor het nationale net te vergroten en de piekvraag in de namiddag op te vangen”, zegt het bedrijf in een verklaring. Het park komt er in twee verschillende fases van 10 megawatt. 

Amper 12 procent van de Malawische bevolking heeft toegang tot elektriciteit. In de steden loopt dat aandeel op tot 46 procent, maar op de meest afgelegen delen van het platteland is dat amper 5 procent. De overheid wil dat tegen 2030 een derde van de bevolking stroom heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.