​​​​Overheid wil dat tegen 2030 een derde van de bevolking stroom heeft

Zon moet Malawi verlossen van stroompannes

pashminu / Pixabay

 

Malawi kijkt steeds nadrukkelijker naar zonne-energie om een einde te maken aan de voortdurende blackouts in het land. Stroomproducent Egenco schrijft een aanbesteding uit voor een zonnepark met een capaciteit van 20 megawatt. 

Malawi is traditioneel vooral aangewezen op waterkracht, maar de aanhoudende droogte in de voorbije jaren speelt de productie steeds vaker parten. De vele stroompannes als gevolg daarvan zijn niet alleen een groot economisch probleem, maar eisen ook mensenlevens. In verschillende ziekenhuizen vielen al doden omdat er niet voldoende noodgeneratoren voorhanden waren om stroompannes op te vangen. 

Het land wil nu de hitte en droogte die mee verantwoordelijk zijn voor de stroompannes tot een bondgenoot maken. Begin december werd daarom al begonnen met de bouw van een grootschalig zonnepark van 60 megawatt. Het park zal 168 hectare groot zijn en 230.000 zonnepanelen tellen, en moet al over enkele maanden operationeel zijn.

Aanbestedingen

Een aanbesteding van energieproducent Egenco deze week voegt daar nu nog 20 megawatt bij. Het bedrijf wil het park in twee fasen van 10 megawatt laten bouwen in het centraal gelegen district Salima. 

“Egenco wil het zonnepark dicht bij een groeiend verbruikscentrum plaatsen om de voordelen voor het nationale net te vergroten en de piekvraag in de namiddag op te vangen”, zegt het bedrijf in een verklaring. Het park komt er in twee verschillende fases van 10 megawatt. 

Amper 12 procent van de Malawische bevolking heeft toegang tot elektriciteit. In de steden loopt dat aandeel op tot 46 procent, maar op de meest afgelegen delen van het platteland is dat amper 5 procent. De overheid wil dat tegen 2030 een derde van de bevolking stroom heeft.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift