Zonne-energie breekt alle records in groeilanden

In groeilanden worden in een nooit gezien tempo nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. China is de absolute koploper, met 27 gigawatt aan nieuwe capaciteit in 2016 alleen al.

Hidetsugu Tonomura (CC BY-NC 2.0)

 

In 2016 werd in 71 groei- en ontwikkelingslanden voor 34 gigawatt aan nieuwe zonnecapaciteit geïnstalleerd, blijkt uit de laatste cijfers van het gespecialiseerde bureau Bloomberg New Energy Finance.

Dat is 54 procent meer dan de 22 procent van het jaar daarvoor en zelfs een verdrievoudiging in drie jaar tijd. In 2011 bedroeg de groei nog amper 3 gigawatt. De extra capaciteit die in 2016 wereldwijd werd toegevoegd is voldoende om 45 miljoen gezinnen in een land als India van stroom te voorzien, of zelfs alle gezinnen in Peru of Nigeria.

China

China heeft veruit het grootste aandeel in de groei, met 27 gigawatt nieuwe zonnecapaciteit. Tweede snelste groeier is India met 4,2. Ook Brazilië, Chili, Jordanië, Mexico en Pakistan zagen hun geïnstalleerde capaciteit vorig jaar meer dan verdubbelen.

Opvallend is dat zonnepanelen op steeds diversere manieren worden gebruikt: onder meer in kleine, lokale stroomnetten, op waterpompen en gsm-masten en op pay-per-use systemen. Kleine startups spelen een grote rol in de verspreiding ervan.

‘De enorme daling in de prijs die we de voorbije jaren vaststelden, blijft nazinderen in de ontwikkelings- en groeilanden’

In Afrika gebruikten vorig jaar 1,5 miljoen gezinnen zonnepanelen die ze konden aankopen via microfinanciering – bijna een verdrievoudiging tegenover 2015.

‘De enorme daling in de prijs die we de voorbije jaren vaststelden, blijft nazinderen in de ontwikkelings- en groeilanden’, zegt Ethan Zindler van Bloomberg New Energy Finance. ‘Het creëert kansen, van miljoenenprojecten om het stroomnet te voeden tot kleinschalige installaties waarmee boeren hun gewassen kunnen irrigeren of toegang krijgen tot het internet.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift