Zonne-energie brengt verlichting op Ko Si Boya

Nieuws

Zonne-energie brengt verlichting op Ko Si Boya

Marwaan Macan-Markar

13 juni 2007

Tot een jaar geleden was de koeling van vaccins voor jonge kinderen en pasgeborenen een continu probleem op het eiland Ko Si Boya in de Andamanzee bij Thailand. Een koelkast op zonne-energie brengt uitkomst.

De reis van bijna dertig minuten over de Andamanzee, het transport naar de gezondheidscentra en de opslag van de vaccins waren momenten waarop de ze blootgesteld konden worden aan te hoge temperaturen. Daardoor konden vaccins hun kracht kwijtraken.
Sumon Kritiden (54), hoofd van een kliniek bij de ingang van het dorp dat 126 gezinnen telt, is opgelucht. In het open en winderige gebouw is nu een zonne-energiesysteem geïnstalleerd dat genoeg energie opwekt om de vaccins koel te houden in een koelkast.
“Dit is echt gemakkelijk. We kunnen kinderen en moeders die hier komen nu gewoon helpen zonder de oude zorgen”, zegt Sumon. Moeders in het dorp zijn ook blij dat de oude dieselgeneratoren en kaarsen zijn vervangen door zonne-energie. “We kunnen nu ‘s avonds wat tv kijken en hier onze mobiele telefoon opladen”, zegt de 33-jarige Halima Cholathi, moeder van twee kinderen.
De meeste mensen in de moslimgemeenschap zijn het er echter over eens dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. Als er niet zorgvuldig met de energie word omgegaan, kan teveel gebruik overdag leiden tot een tekort ‘s nachts. In de school van Ko Si Boya kan bijvoorbeeld maar één van de zes computers tegelijk gebruikt worden, zegt schoolhoofd Somsak Nakarang.
Dat de gemeenschap in de zuidelijke provincie Krabi niet 24 uur per dag energie heeft, is  eigenlijk verbazend. Het is dankzij de bloeiende toeristenindustrie een van de meest ontwikkelde gebieden in dit deel van Zuidoost-Azië. Vorig jaar trok de regio een miljoen toeristen.
Nog vreemder is het omdat Ko Si Boya vlakbij een grote energiecentrale in Krabi ligt. “Je kunt de centrale zien vanaf het eiland, maar er is geen elektriciteit”, zei de minister van Energie, Piyasvasti Amranand dit weekeinde tegen journalisten. “Het komt geregeld voor in Thailand dat gemeenschappen in de buurt van centrales niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Daarom is er zonne-energie nodig.”
De komst van zonne-energie op het eiland is onderdeel van een omvangrijk project van Bangkok, waarbij 353 dorpen in het land werden voorzien van milieuvriendelijke energie. Net als Ko Si Boya, gaat het om dorpen op afgelegen locaties, waar het leggen van kabels moeilijk of duur is.