Onderzoekers volgden zes jaar lang een speciaal ontworpen satelliet

Zonneparken in de ruimte zijn mogelijk volgens Britse wetenschappers

NASA's Marshall Space Flight Center (CC BY-NC 2.0 DEED)

Volgens nieuw onderzoek van de Britse universiteiten van Surrey en Swansea is het haalbaar om relatief goedkope, lichte zonnepanelen te ontwikkelen die energie kunnen genereren in de ruimte.

Voor de eerste studie in zijn soort, gepubliceerd in het tijdschrift Acta Astronautica, volgden Britse wetenschappers zes jaar lang een speciaal daarvoor ontworpen satelliet. De kunstmaan was uitgerust met allerlei instrumenten om de prestaties in een baan om de aarde te meten.

Daarbij gingen de onderzoekers na in welke mate de zonnepanelen energie opwekten en bestand waren tegen de straling tijdens zo’n dertigduizend omwentelingen rond de aarde.

‘Deze ultralichte zonneceltechnologie zou kunnen leiden tot grote, goedkope zonnecentrales in de ruimte, die schone energie naar de aarde brengen.’

De bevindingen kunnen volgens hen de weg plaveien voor commercieel levensvatbare zonneparken in de ruimte. Ook de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA onderzoekt die piste, waarbij de verzamelde energie via microgolven naar stations op aarde gestraald kan worden.

Schone energie uit de ruimte

‘We zijn erg blij dat een missie - die bedoeld was om één jaar te duren - nog steeds werkt na zes jaar. De gedetailleerde data tonen aan dat de panelen bestand zijn gebleven tegen straling en dat de structuur van de dunne film van de panelen niet is verslechterd onder de moeilijke omstandigheden in de ruimte’, zegt Craig Underwood, hoogleraar Ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Surrey.

‘Deze ultralichte zonneceltechnologie zou kunnen leiden tot grote, goedkope zonnecentrales in de ruimte, die schone energie naar de aarde brengen. We hebben nu het eerste bewijs dat de technologie betrouwbaar werkt in een baan om de aarde.’

Hoewel de energieopbrengst van de cellen na verloop van tijd minder efficiënt werd, geloven onderzoekers dat hun bevindingen aantonen dat zonne-energiesatellieten werken en commercieel levensvatbaar kunnen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.