Zonneproject Desertec start volgend jaar

Nieuws

Zonneproject Desertec start volgend jaar

Joren Gettemans

04 november 2011

Desertec, een gigantisch energieproject in Noord-Afrika, gaat volgend jaar daadwerkelijk van start. Marokko heeft als eerste land een akkoord met het consortium om met de bouw te beginnen.

Het Desertec Industrial Initiative (DII) is een consortium van bedrijven als E.ON, Siemens en de Deutsche Bank. Het wil in de woestijn van Noord-Afrika en in het Midden-Oosten wind- en zonneparken bouwen die tegen 2050 in 15 procent van de Europese energiebehoefte moeten kunnen voorzien.

Op een conferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro kondigde Paul van Son, grote baas van DII aan dat “alle lichten op groen staan in Marokko”. Nu investeerders en de Marokkaanse overheid hun zeggen hebben gegeven, wordt daar volgend jaar gestart met de bouw van een zonneveld van twaalf vierkante kilometer. De centrale werkt met parabolische spiegels die een conventionele stoomgenerator verhitten, met een capaciteit van 150 Megawatt.

Win-win

Desertec is niet alleen voor de Europese Unie een levensbelangrijk project, zegt van Son. “Energiekwesties hebben de kracht om politieke eenheid te smeden. Dat gebeurde precies zestig jaar geleden ook met de Europese Kool- en Staalgemeenschap. Hernieuwbare energiebronnen kunnen hetzelfde betekenen voor de Arabische wereld.”

DII voert inmiddels gesprekken met de Tunesische overheid en lonkt ook naar Algerije. Na 2020 wil het ook landen als Libië en Egypte bij het project betrekken.