Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan alarmbel

Zorgwekkende stijging aantal dode en vermiste migranten in Middellandse Zee

callmonikm (CC BY 2.0 DEED)

Volgens het IOM steeg het aantal mensen die sterven of vermist raken in de Middellandse Zee de voorbije jaren sterk, van 2048 in 2021, naar 2411 in 2022, en naar 3041 tegen het einde van 2023.

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.

De menselijke tol is meer dan twee keer zo hoog als die van januari 2023, en dat was al het dodelijkste jaar voor migranten in de Middellandse Zee sinds 2016.

‘Zelfs één sterfgeval is er één te veel. De recente cijfers van overlijdens en vermissingen zijn een pijnlijke herinnering dat een alomvattende aanpak, inclusief veilige en reguliere routes - een cruciale strategische pijler voor het IOM - de enige oplossing is die zowel migranten als overheden ten goede zal komen’, zei Amy Pope, de algemeen directeur van het IOM op maandag tijdens een Italiaans-Afrikaanse conferentie in Rome. Daar zitten Afrikaanse leiders en EU-functionarissen aan tafel om te praten over manieren om migratie zonder papieren naar Europa in te dammen.

Gevaarlijke overtocht

Pope benadrukt dat er dringend nood is aan oplossingen om migranten te beschermen, aangezien het aantal gevaarlijke overtochten sterk toeneemt.

Op woensdag hebben lokale autoriteiten voor de kust van Cyprus een groep van 62 migranten gered die Libanon op 18 januari hadden verlaten. De meesten zijn in het ziekenhuis opgenomen met ernstige symptomen, verschillende kinderen verkeren in kritieke toestand. Eén kind is inmiddels overleden.

In het Turkse Antalya zijn de voorbije dagen zeven lichamen aangespoeld die vermoedelijk tot een groep van 85 migranten behoren die vermist zijn sinds ze op 11 december uit Libanon vertrokken.

Volgens het IOM steeg het aantal mensen die sterven of vermist raken in de Middellandse Zee de voorbije jaren sterk, van 2048 in 2021, naar 2411 in 2022, en naar 3041 tegen het einde van 2023.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.