Zowel hoop als angst in Afrika na overwinning Sarkozy

Nieuws

Zowel hoop als angst in Afrika na overwinning Sarkozy

Nele Vandersteen

08 mei 2007

De overwinning van Nicolas Sarkozy roept in Afrika zowel gevoelens van angst als van hoop op. Terwijl verschillende Afrikaanse leiders de overwinning van Sarkozy bejubelen, uiten de meeste Afrikaanse media, mensenrechtenorganisaties en burgers hun vrees en ongenoegen over de uitkomst van de Franse verkiezingen.

Sarkozy is de architect van het strenge immigratiebeleid in Frankrijk en als minister van Binnenlandse Zaken voerde hij het aantal uitwijzingen van illegale migranten drastisch op, waardoor hij bij de meeste Afrikanen niet geliefd is. Vooral zijn selectieve immigratiebeleid en zijn voorstel om de immigratie te beperken tot hoogopgeleide en ervaren migranten deden in Afrika heel wat stof opwaaien.
Maar de overwinning van Sarkozy stemt ook vele Afrikanen hoopvol. In tegenstelling tot de vriendschappelijke banden die Sarkozy’s voorganger Jacques Chirac had met enkele corrupte Afrikaanse leiders, wil Sarkozy nieuwe banden tussen Frankrijk en Afrika smeden die gebaseerd zijn op democratie, eerlijkheid en respect voor de mensenrechten. In zijn overwinningsspeech gaf Sarkozy aan werk te willen maken van de armoedebestrijding in Afrika en zei hij samen te willen werken met Afrikaanse landen om een gecontroleerd immigratiebeleid uit te werken.

‘Man van actie’

Na zijn verkiezingsoverwinning ontving Sarkozy meteen felicitaties van enkele Afrikaanse leiders. De Algerijnse president, Abdelaziz Bouteflika, zei dat de Fransen ‘een man van actie’ gekozen hadden. De president van Senegal, Abdoulaye Wade, noemde het ‘een briljante verkiezing’ en ook de koning van Marokko toonde zich verheugd over de verkiezingsuitslag omdat Sarkozy volgens hem de banden tussen Frankrijk en Marokko wil versterken.  
In Zuid-Afrika had president Thabo Mbeki ook positief klinkende, diplomatieke woorden klaar. ‘Omwille van de historische banden met het Afrikaanse continent zal Frankrijk steeds een belangrijke en gewaardeerde partner zijn bij onze inspanningen om vrede en stabiliteit te verkrijgen, om democratisch bestuur te versterken en om sociale en economische vooruitgang na te streven’, zei hij.

‘Paternalistisch en etnocentrisch’

Vele Afrikaanse media en burgers delen het optimisme van hun leiders niet en staan negatief tegenover de overwinning van Sarkozy. Volgens de onafhankelijke Congolese krant Le Potentiel, ziet Sarkozy Afrikanen enkel als migranten die de orde in Frankrijk verstoren, maar schenkt hij geen aandacht aan de goede zaken die Afrika aan Frankrijk biedt. Ook de Senegalese krant Le Soleil had weinig goeds over Sarkozy te vertellen. De krant omschreef de visie van Sarkozy als ‘paternalistisch en etnocentrisch, soms zelfs racistisch’. 
De media in Turkije vrezen vooral dat Sarkozy dwars zal liggen bij de eventuele toetreding van Turkije bij de Europese Unie. Sarkozy heeft volgens hen herhaaldelijk aangegeven dat hij het geen goed idee vindt dat Turkije een Europese lidstaat zou worden.

Bang

Naast de lokale media, reageren ook Afrikaanse mensenrechtenorganisaties negatief op de verkiezingsuitslag. ‘Toen we het nieuws hoorden over de overwinning van Sarkozy werden we bang, echt bang’, zei Ousmane Diarra, hoofd van een Malinese mensenrechtenorganisatie, aan de Zuid-Afrikaanse krant Mail And Guardian. ‘Sarkozy is de man die, vanaf het begin, zeer strenge immigratiewetten doorgevoerd heeft die erg schadelijk zijn voor Malinezen en andere West-Afrikanen.’ Ook Raddho, een Senegalese ngo die rond mensenrechten werkt, geeft aan dat ‘de overwinning van Sarkozy niet veel positieve reacties opwekt in Afrika’.
Ondanks de twijfelachtige houding van de Afrikanen, wil Sarkozy zijn status op het continent verbeteren. Hij gaf aan dat zijn eerste grote reis na de verkiezingen een reis naar Afrika zal zijn om er over verdere samenwerking te spreken.