Zuid-Afrika kreunt onder ergste droogte sinds 23 jaar

Nieuws

Zuid-Afrika kreunt onder ergste droogte sinds 23 jaar

Zuid-Afrika kreunt onder ergste droogte sinds 23 jaar
Zuid-Afrika kreunt onder ergste droogte sinds 23 jaar

IPS

16 november 2015

Vijf van de negen provincies in Zuid-Afrika zijn door de regering aangeduid als rampgebieden doordat de aanhoudende droogte landbouw er amper mogelijk maakt. Een uitbreiding naar de hele regio is niet denkbeeldig, waarschuwt de regering.

In een bijeenkomst in Pretoria afgelopen vrijdag zei de Zuid-Afrikaanse minister van Landbouw Senzeni Zokwana dat de huidige droogte alle provincies heeft aangetast en dat de export van landbouwproducten naar de buurlanden in het gedrang komt.

Mede door het povere regenseizoen beleeft Zuid-Afrika de ergste droogte sinds 23 jaar.

Export van maïs

‘We zien het vee sterven, we zien planten die vernietigd zijn. We willen geen mensen zien sterven’, sprak Zokwana.

‘Onze productie is het afgelopen kwartaal met 17 procent teruggelopen.’

‘Onze productie is het afgelopen kwartaal met 17 procent teruggelopen, met name door de aanhoudende droogte’.

Zuid-Afrika heeft zelf nog graan- en maïsvoorraden om het tot volgend jaar uit te houden maar de export naar Botswana, Swaziland en andere buren kan het niet langer garanderen.

‘De opbrengst van de maïsoogst staat op het laagste niveau sinds 2008’, zei Zokwana. Hierdoor zullen de prijzen voor exportproducten ook stijgen.

Ramp voor hele regio

Link

Lees ook het dossier Het beloofde land van Zuid-Afrika

Volgens Zokwana bestaat de kans dat de huidige droogte een impact zal hebben op de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC). Deze intergouvernementele organisatie groepeert 15 landen in Zuidelijk Afrika waaronder Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana, Zambia, Namibië, Malawi en Mozambique. ‘Als de droogte blijft aanhouden wordt dit een ramp voor de hele regio’, waarschuwde Zokwana.

De provincies in Zuid-Afrika die het ergst getroffen zijn, zijn onder meer Noordwest, KwaZoeloe-Natal, Vrijstaat en Mpumalanga waar het nationaal park Kruger ligt.

De droogte heeft tenslotte ook de Zuid-Afrikaanse watervoorraden in zijn greep. Volgens de minister van Water, Nomvula Mokonyane zijn 2,7 miljoen gezinnen of 18 procent van de bevolking getroffen door een tekort aan water.