Dossier

Het beloofde land van Zuid-Afrika

Na het einde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika werd de belofte gemaakt werk te maken van landhervorming. Land dat oneigenlijk van de, voornamelijk niet-blanke, bevolking was ontnomen, zou teruggegeven worden. Hoever staat dit proces vandaag?

Nauw verbonden met de herverdeling van land is de positie van de landarbeiders op het Zuid-Afrikaanse platteland. Twee jaar geleden al ontstonden er hevige rellen om het minimumloon te verhogen. En hoewel hier een toegeving werd gedaan, lijkt de woede onder de arbeiders nog niet van de baan. Hoe staat het met de landarbeiders in Zuid-Afrika en bracht de steun die ze onlangs kregen van het hiphopcollectief Dookoom uit Kaapstad enig soelaas? Of maakte Dookoom zich schuldig aan hate speech en moet diens controversiële nummer Larney Jou Poes (fuck you baas) verboden worden?

Een antwoord op al deze vragen vindt u in het dossier 'Het beloofde land van Zuid-Afrika'.

Jago Kosolosky werkt als webredacteur bij MO* en trok een aantal weken naar de West-Kaap in het kader van het Beyond Your World project,_ financieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, en het Postgraduaat Internationale Researchjournalistiek georganiseerd door het Fonds Pascal Decroos en Thomas More._