Dossier Het beloofde land van Zuid-Afrika

Na het einde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika werd de belofte gemaakt werk te maken van landhervorming. Land dat oneigenlijk van de, voornamelijk niet-blanke, bevolking was ontnomen, zou teruggegeven worden. Hoever staat dit proces vandaag?

Nauw verbonden met de herverdeling van land is de positie van de landarbeiders op het Zuid-Afrikaanse platteland. Twee jaar geleden al ontstonden er hevige rellen om het minimumloon te verhogen. En hoewel hier een toegeving werd gedaan, lijkt de woede onder de arbeiders nog niet van de baan. Hoe staat het met de landarbeiders in Zuid-Afrika en bracht de steun die ze onlangs kregen van het hiphopcollectief Dookoom uit Kaapstad enig soelaas? Of maakte Dookoom zich schuldig aan hate speech en moet diens controversiële nummer Larney Jou Poes (fuck you baas) verboden worden?

Een antwoord op al deze vragen vindt u in het dossier ‘Het beloofde land van Zuid-Afrika’.

Jago Kosolosky werkt als webredacteur bij MO* en trok een aantal weken naar de West-Kaap in het kader van het Beyond Your World projectfinancieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, en het Postgraduaat Internationale Researchjournalistiek georganiseerd door het Fonds Pascal Decroos en Thomas More.

vr 21/08
© Jago Kosolosky
Ze zijn ‘de kwaadste band’ van Zuid-Afrika, haalden met hun meest recente plaat een klacht voor hate speech binnen en waren in Zuid-Afrika op Twitter een tijdlang het meest trending topic en lieten zo zelfs Oscar Pistorius – tijdens diens proces – achter zich. Maak kennis met Dookoom. ‘Als je mensen mishandelt, gaat er iets gebeuren. En er is iets gebeurd ook: we hebben een nummer gemaakt. Hoe aardig van ons…’ Een hiphopcollectief springt in de bres voor Zuid-Afrikaanse landarbeiders.
wo 14/01
© Jago Kosolosky
West-Kaap is de enige van de negen provincies in Zuid-Afrika die bestuurd wordt door de Democratic Alliance (DA) en niet door het African National Congress (ANC) van president Zuma. We praten met Alan Winde, minister van Agricultuur en Economische Ontwikkeling voor de provincie. ‘Hoe investeer je in mensen die je eigenlijk niet nodig hebt?’
vr 09/01
© Jago Kosolosky
Hoe staat het er écht voor met de landarbeiders die instaan voor de Zuid-Afrikaanse wijn die hier in België zo gretig gedronken wordt? Een reportage uit Robertson, een stadje in het hart van de wijnroute in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. Een gesprek met de mensen met de druiven, en met de mensen met de grond, in handen. ‘Mensen zoals ons willen ook grond bezitten. De boeren willen hun grond niet loslaten omdat die al honderden jaren van hun familie is, maar waar is de grond van mijn voorvaderen dan?’