Omslag van steenkool naar hernieuwbare energie

Zuid-Afrika pompt 8,5 miljard dollar in energietransitie

Gerhard Roux / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De Zuid-Afrikaanse regering investeert 8,5 miljard dollar om sneller de omslag te maken van steenkool naar hernieuwbare energie.

In een korte verklaring laat het kabinet weten dat ze een plan hebben dat de investeringen schetst die nodig zijn om de klimaatbeloften van Zuid-Afrika na te komen en tegelijk duurzame ontwikkeling te bevorderen. Het plan moet ook een rechtvaardige transitie voor getroffen werknemers en gemeenschappen waarborgen.

Het elektriciteitssysteem van Zuid-Afrika is het meest CO2-intensieve ter wereld, voor meer dan 80 procent afhankelijk van steenkool.

Het elektriciteitssysteem van Zuid-Afrika is het meest CO2-intensieve ter wereld, voor meer dan 80 procent afhankelijk van steenkool. Daarom werd op de vorige klimaattop in Glasgow een partnerschap met verschillende landen opgezet om Zuid-Afrika te helpen bij de transitie.

Groot-Brittannië, de EU, de VS, Frankrijk en Duitsland toonden zich bereid het plan financieel te steunen en onderhandelen daarover al bijna een jaar met Zuid-Afrika.

Mede door vele banen in de steenkoolsector heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa altijd benadrukt dat zijn regering alleen een deal zou accepteren onder goede voorwaarden. Meer details zullen naar verwachting bekendgemaakt worden op de klimaattop in Egypte (COP27) volgende maand.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.