Zuid-Afrika verwacht toename drugshandel door WK-voetbal

Nieuws

Zuid-Afrika verwacht toename drugshandel door WK-voetbal

Stephanie Nieuwoudt

02 september 2009

Zuid-Afrika verwacht dat drugskartels het WK-voetbal dat in juni 2010 in het land wordt gehouden, aangrijpen om meer drugs het land in te smokkelen.

Jonathan Lucas, regionaal vertegenwoordiger van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC), waarschuwt dat het in Zuid-Afrika moeilijk is drugsactiviteiten te controleren, omdat er veel corruptie is bij de politie en grensbeambten. Ook ontbreekt het aan opsporingsambtenaren.
“Drugssmokkel neemt altijd toe bij grote evenementen. In Duitsland nam de handel in en het gebruik van drugs ook toe tijdens het WK in 2006”, zegt David Bayever, plaatsvervangend voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Centrale Drugsautoriteit (CDA). Zuid-Afrika verwacht ongeveer 400.000 voetbalsupporters. Bayever vreest dat drughandelaren hun goedje proberen te slijten aan die fans.
Zuid-Afrika ligt op een smokkelroute van Latijns-Amerika naar Azië. Het land is ook in trek bij regionaal opererende drugskartels. Naar schatting wordt er jaarlijks voor een waarde van 2,8 miljard euro aan drugs getransporteerd via Zuid-Afrika. Ook vanuit Oost en West-Afrika komen en drugs binnen.
Roger Meyer van het Kenilworth afkickcentrum in de provincie West-Kaap, zegt dat de kliniek zich voorbereidt op extra drukte en als gevolg van het WK-voetbal. “Dat doen we altijd als er een internationaal evenement in Kaapstad is”, zegt hij. “Het WK is een lucratief evenement dat allerlei zakenmensen aantrekt. Ik weet zeker dat daar ook mensen tussen zitten met contacten in de drugsindustrie.”

Samenwerking

Ook de Zuid-Afrikaanse politie treft voorbereidingen. “Het plan is om de politie, het leger, de belastingdiensten en haven- en luchtvaartautoriteiten te laten samenwerken”, zegt nationaal politiewoordvoerder Vish Naidoo. “We gaan niet alleen op drugs letten, maar ook op illegale wapens en mensen zonder papieren. We zetten 41.000 agenten in die ervaring hebben met grote evenementen. Ook wordt nauw samengewerkt met andere landen, zodat we kunnen voorkomen dat criminelen die bekend zijn bij de politie, het land in komen.”
Het drugsgebruik in Zuid-Afrika ligt dubbel zo hoog als in de buurlanden. Het land geeft jaarlijks 12,6 miljoen euro uit aan afkickprogramma’s en daaraan gerelateerde zaken. Volgens een rapport van het Epidemiologisch Netwerk inzake Drugsgebruik van de Zuid-Afrikaanse Gemeenschap (Sacendu), werden tussen juni en december 2008 ruim 2.800 verslaafden behandeld in de provincie West-Kaap.
In KwaZulu-Natal, aan de oostkust, werden in dezelfde periode 1.537 patiënten behandeld. In Gauteng, het economisch hart van het land, waren dat er 3.158. In West-Kaap was 12 procent van de verslaafden student of schoolgaand, in Gauteng was dat 18 procent.
Volgens Sacendu wordt cannabis het vaakst gebruikt. In West-Kaap is meta-amfetamine echter het populairst onder gebruikers jonger dan twintig jaar. Daarnaast gebruiken verslaafden cocaïne en crack, heroïne, XTC en LSD.
Bayever schat dat er 3,2 miljoen cannabis-gebruikers in Zuid-Afrika zijn. Ongeveer 300.000 mensen gebruiken cocaïne en 320.000 mensen gebruiken regelmatig drugs als tik en XTC.