Klassiek toilet verbruikt tien liter water

Zuid-Afrikaanse ontwikkelt toilet dat per spoelbeurt maar halve liter water verbruikt

S. Honorine / Public domain (CC0)

Een gemeenschappelijk toilet in de sloppenwijken van Diepsloot, Zuid-Afrika. De 25-jarige Monni Mokwena, de 25-jarige uitvindster van het waterbesparende toilet, groeide zelf op in een dorp zonder spoeltoilet.

Een jonge vrouw uit Zuid-Afrika heeft een toilet uitgevonden dat amper een halve liter water nodig heeft om te spoelen. Het kan van goudwaarde zijn in een regio met chronische waterschaarste.

Een klassiek toilet heeft minstens tien liter water per spoelbeurt nodig. Ook met een spaarknop verdwijnt er nog altijd minstens vijf liter door de afvoerleiding. Een continent als Afrika, waar niet meer dan 20 liter per persoon per dag beschikbaar is, kan zich die luxe niet veroorloven.

Loodgieters

De 25-jarige Monni Mokwena, die zelf opgroeide in een dorp zonder spoeltoilet, merkte als kantoormedewerker van een vastgoed- en onderhoudsbedrijf in Pretoria dat de waterrekeningen altijd zeer hoog waren en dat de toiletten daar deels voor verantwoordelijk waren.

Samen met enkele loodgieters ging ze in het weekend aan de slag om een nieuw toilet te ontwerpen. Ze zag dat het probleem bij de S-vormige buis aan de achterkant van het toilet zat. De S-vorm vermijdt dat de geur terugkeert in huis maar heeft veel water nodig om dat mogelijk te maken.

Het nieuwe toilet houdt aan de achterkant het water helemaal tegen, behalve wanneer het toilet wordt gespoeld. Daardoor is maar 400 milliliter water per spoelbeurt nodig.

Investeerders

Het toilet zit nog in de onderzoeksfase. Mokwena zoekt nu investeerders.

Ze won deze maand de regionale voorronde (van Johannesburg) van de nationale Pitch and Polish-wedstrijd, waarin jonge ondernemers hun idee kunnen voorstellen aan potentiële investeerders.

Met haar uitvinding hoopt ze vooral het verschil te maken op het platteland. Minstens 2,2 miljoen Zuid-Afrikanen beschikken niet over een spoeltoilet.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Kaapstad zonder water

Wereldwijd moeten 4,2 miljard mensen het zonder hygiënische toiletten stellen, bleek onlangs opnieuw uit een rapport van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie.

In Afrika ten zuiden van de Sahara heeft een kwart van de bevolking geen toegang tot een toilet en is het toilet bij 30 procent niet op een sanitair systeem aangesloten.

Water is schaars in de regio. Vorig jaar dreigde het Zuid-Afrikaanse Kaapstad als eerste metropool ter wereld helemaal zonder water te vallen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift