Zuid-Afrikaanse economie doet het opnieuw slechter

Nieuws

Zuid-Afrikaanse economie doet het opnieuw slechter

Zuid-Afrikaanse economie doet het opnieuw slechter
Zuid-Afrikaanse economie doet het opnieuw slechter

IPS

02 maart 2016

De economische groei is in het laatste kwartaal van 2015 opnieuw vertraagd in Zuid-Afrika. De vrees neemt toe dat kredietbureaus de waardering van het land zullen verlagen tot "rommel" en daarmee investeerders zullen afschrikken.

Uit de officiële groeicijfers die Statistics South Africa gisteren (dinsdag) publiceerde, blijkt dat de Zuid-Afrikaanse economie in het laatste kwartaal van 2015 gegroeid is met 0,6 procent. Daardoor tekent Zuid-Afrika nu al drie jaar op rij een groeivertraging op.

Die komt vooral op rekening van de landbouw en de industrie, en de vooruitzichten voor 2016 zijn niet veel beter. De ernstige droogte houdt immers aan en de buitenlandse vraag naar exportproducten zoals goud en andere grondstoffen blijft relatief laag.

Rating

De vrees groeit dan ook dat de ratingbureaus de kredietwaardigheid van het land zullen verlagen naar “rommel”. Fitch en Standard & Poor’s geven Zuid-Afrika momenteel een BBB-score, één stapje boven rommel, terwijl Moody’s een iets hogere Baa2-score geeft.

Mocht de status verlaagd worden, dan kan dat de buitenlandse kapitaalstromen doen omkeren, waarschuwde de Nationale Bank eerder al. Zuid-Afrika is sterk afhankelijk van die kapitaalstromen om een recessie te vermijden.

Investeerders zijn ook nerveus over het economische beleid van president Jacob Zuma. Dat die in december nog op één week tijd tweemaal de minister van Financiën verving, doet weinig goeds, en ook nu zijn er hardnekkige geruchten over een vete tussen Zuma en de huidige minister van Financiën, Pravin Gordhan. Gisteren nog overleefde de president voor de tweede keer een motie van wantrouwen in het parlement.