Zuid-Afrikaanse mijnwerkers krijgen vijf miljard rand schadevergoeding

© FIFTY (CC BY-SA 4.0)

 

Zeven grote mijnbedrijven in Zuid-Afrika hebben een schikking getroffen met duizenden mijnwerkers die een dodelijke ziekte opliepen bij het inademen van stof. De bedrijven gaan akkoord met een schadevergoeding van vijf miljard rand (323 miljoen euro), de grootste schikking ooit in het land.

De zaak gaat terug tot de jaren 1960, toen duizenden mijnwerkers werden blootgesteld aan enorme hoeveelheden puinstof. Daarbij liepen ze silicose op, een longziekte die niet te behandelen is, tuberculose kan veroorzaken en uiteindelijk dodelijk is.

Het proces, dat al jaren aansleepte, is de grootste groepsvordering ooit in het land, door duizenden mijnwerkers die de ziekte opliepen tijdens het werk in de mijnschachten. Ze voeren aan dat de bedrijven onvoldoende aandacht hadden voor hun veiligheid en gezondheid.

Ze kunnen bedragen van 70.000 tot 500.000 rand krijgen, afhankelijk van het stadium van hun ziekte. 

Om een eindeloos proces te vermijden, kwamen de advocaten van de slachtoffers overeen met de bedrijven om een bedrag van 5 miljard rand (323 miljoen euro) opzij te zetten voor de schadevergoeding. In de eerste twee jaar zal al 1,4 miljard (92 miljoen euro) vrijgemaakt worden. 

Alle arbeiders die voor een van de zeven bedrijven werkten tussen 12 maart 1965 en vandaag en silicose of tuberculose opliepen, komen in aanmerking. Ze kunnen bedragen van 70.000 tot 500.000 rand krijgen, afhankelijk van het stadium van hun ziekte. 

‘Alle partijen zijn tevreden met het resultaat van deze bijzonder complexe onderhandelingen’, zeggen de advocaten in een verklaring. ‘We hopen dat het akkoord snel goedgekeurd wordt door het Hooggerechtshof.’

De betrokken bedrijven zijn African Rainbow Minerals, Anglo American South Africa, AngloGoldAshanti, Gold Fileds, Harmony, Sibanye-Stillwater en Pan African Resources.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift