Zuid-Afrikanen vieren nationale Vrijheidsdag

Nieuws

Zuid-Afrikanen vieren nationale Vrijheidsdag

Nele Vandersteen

27 april 2007

Duizenden Zuid-Afrikanen zijn vandaag in het stadium in Bhisho samengekomen om samen met hun president Thabo Mbeki de nationale Vrijheidsdag te vieren. Het is vandaag precies dertien jaar geleden dat de Zuid-Afrikanen voor het eerst democratische verkiezingen hielden.

Op 27 april 1994 werden er in Zuid-Afrika voor het eerst niet-raciale democratische verkiezingen gehouden. Het Afrikaanse Nationale Congres werd door de meerderheid verkozen en Nelson Mandela werd op 10 mei ingehuldigd als president van Zuid-Afrika.  
Volgens president Mbeki is de nationale Vrijheidsdag een erg belangrijke dag. ‘De viering van de nationale Vrijheidsdag is geen gewone viering. Het is een dag waarop wij allemaal even moeten stilstaan bij ons verleden, om de helden en de heldinnen te herdenken die ons vrijheid brachten. We moeten hen herdenken wiens opofferingen het mogelijk maakten voor alle Zuid-Afrikanen, zwart en wit, om te genieten van de voordelen van democratie en voor ons allemaal om te leven in een situatie van vrede en stabiliteit’, zei hij.

Kolonialisme en overheersing

Op de nationale Vrijheidsdag herdenken de Zuid-Afrikanen elk jaar de bevrijding van hun land na een lange periode van kolonialisme en overheersing. 
De kolonisatieperiode van Zuid-Afrika begon in 1652, toen Nederlandse kolonisten voet aan wal zetten op Kaap de Goede Hoop. De twee daaropvolgende eeuwen zijn gekenmerkt door conflicten tussen Britse en Nederlandse kolonisten (de boerenoorlogen) en conflicten tussen de bezetters en de inheemse bevolking. Aan het begin van de twintigste eeuw werd Zuid-Afrika een zelfregerende Britse kolonie.
De volgende jaren voerde Zuid-Afrika een politiek van apartheid, welke na de verkiezingsoverwinning van de Nationale Partij in 1948 nog werd versterkt. Het apartheidsregime hield in dat verschillende bevolkingsgroepen verschillende rechten en plichten hadden. Dat had tot gevolg dat de blanke minderheid veel meer macht had dan de zwarte meerderheid.

Apartheid

1950 luidde het ontstaan in van protestmarsen en ook internationale organisaties begonnen het apartheidsregime te veroordelen. De allerlaatste apartheidswet, de Wet op de Persoonsregistratie, werd in 1991 voorgoed in de prullenbak gegooid en twee jaar later werd een nieuwe niet-raciale grondwet goedgekeurd.
Op 27 april 1994 werd de nieuwe grondwet ingevoerd in Zuid-Afrika en werd er voor het eerst democratisch gestemd.