Zuid-Korea kiest voor kernuitstap

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In schrapt de bouw van nieuwe kerncentrales en wil op termijn ook alle bestaande kerncentrales sluiten. Hij pleit voor een focus op schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Korea Shin-Kori NPP (CC BY-SA 2.0)

De nucleaire kerncentrale Kori is gesloten

Moon boekte vorige maand een enorme overwinning in de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen. Tijdens zijn campagne had hij al gepleit voor een kernuitstap en een nieuwe focus op hernieuwbare energie.

Na amper een maand als president sloot Moon begin deze week de oudste kernreactor van het land, de Kori-1. Daar wil hij het niet bij houden: Moon belooft alle voorbereidingen voor nieuwe reactoren te schrappen en wil de levensduur van de huidige reactoren niet verlengen.

‘De werking van Kori-1 permanent stilleggen is het begin van een ommekeer naar een kernvrij land’, zei Moon tijdens de sluiting. ‘Het is een keerpunt in onze inspanningen om het land veiliger te maken. Ik zal snel beginnen met een stappenplan voor een kernuitstap, die de Koreaanse bevolking opnieuw kan geruststellen.’

25 reactoren

Zuid-Korea telt momenteel 25 reactoren, die ongeveer 30 procent van de stroomvoorziening voor hun rekening nemen. De levensduur van veel van die reactoren loopt af tussen 2020 en 2030, en Moon zal tijdens zijn ambtstermijn, die tot 2022 loopt, kunnen beslissen over de verlenging van die termijnen.

Maar volgens de nieuwe president zijn veel van de reactoren te dicht bij bevolkingscentra gelegen, met enorme risico’s als gevolg. Tijdens zijn campagne viel die boodschap goed bij de bevolking na verschillende omkoopschandalen in de nucleaire sector en aardbevingen, met de kernramp in het Japanse Fukushima nog vers in het geheugen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.