Zuidelijk Afrika zet zich schrap voor krachtigste orkaan in twintig jaar

Public domain (CC0)

 

Noodweer in Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika heeft al meer dan honderd levens gekost, en de echte storm moet nog aan land komen. Vooral Mozambique vreest een “worst case scenario”.

De tropische cycloon Idai veroorzaakte al plotse overstromingen die tot heel wat doden leidden in de drie landen. Mozambique telde het grootste dodental met 66 mensen, gevolgd door Malawi met 45 doden en Zuid-Afrika met 4 slachtoffers.

Mozambique

Vooral Mozambique wordt zwaar getroffen. Nog voor de storm aan land kwam werden al bijna zesduizend huizen vernield en geraakten vijftienduizend gezinnen dakloos.

De regering vreest daarbij voor een “worst case scenario”: windsnelheden tot 225 kilometer per uur gecombineerd met zware neerslag, maar vooral een enorm stormtij van vier meter hoogte.

Ter hoogte van de laaggelegen havenstad Beira, waar een half miljoen mensen wonen, kan dat zelfs meer dan zes meter worden, met golven tot twaalf meter hoog.

Het is niet voor het eerst dat Mozambique getroffen wordt door hevige cyclonen. Bij de doortocht van Eline in 2000 kwamen 350 mensen om het leven en raakten 650.000 mensen dakloos.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift