Zuiden van Latijns-Amerika heeft enorm voedselpotentieel

Nieuws

Zuiden van Latijns-Amerika heeft enorm voedselpotentieel

Fabiola Ortiz

30 oktober 2012

Het zuiden van Latijns-Amerika kan uitgroeien tot een van de grootste voedselleveranciers ter wereld, zeggen experts. Daarvoor is wel technologische vernieuwing nodig.a

Het laatste decennium zijn er meer dan een miljard mensen bijgekomen op deze planeet, met een grotere vraag naar voedsel en energie als gevolg. “Dat biedt zeer mooie perspectieven voor de Amerikaanse Zuidkegel”, zegt Emilio Ruz van Procisur.

“Door de groeiende voedselvraag zal landbouw er voor het eerst een eerstelijnsactiviteit zijn. Vroeger was dit het ondergeschoven kind van de economie.”

Geen landbouwgebieden meer

De zogeheten Cono Sur of Zuidkegel is een andere naam voor Zuidelijk Zuid-Amerika, een gebied dat meestal Argentinië, Chili, Paraguay, Uruguay en een deel van Brazilië omvat. Procisur is een coöperatief programma voor landbouwontwikkeling in deze regio.

Ruz is een van de deelnemers aan de tweede Wereldconferentie over Landbouwonderzoek voor Ontwikkeling, die gisteren (maandag) in het Uruguyaanse Punta del Este van start ging en tot donderdag duurt.

Europa heeft geen landbouwgebieden meer over, en ook Azië zit aan zijn grens. “Dus blijven een deel van Afrika ten zuiden van de Sahara en de Zuidkegel van Amerika over, beide met een belangrijk potentieel”, zegt Ruz. “De Zuidkegel beschikt nog over gebieden waarin het zijn landbouw kan uitbreiden of met een intensivering van een duurzamer bodemgebruik kan beginnen.”

Komende dertig of veertig jaar

De groeimogelijkheden van de landbouwsector in de Zuidkegel zijn zeer groot en zullen de komende dertig of veertig jaar nog toenemen, zegt de Braziliaanse onderzoeker Sérgio Salles Filho van de afdeling Wetenschaps- en Technologiebeleid van de Staatsuniversiteit van Campinas (Unicamp).

Salles Filho werkt al twaalf jaar samen met Procisur en leverde onlangs met Ruz een bijdrage aan een studie over de ontwikkelingsmogelijkheden voor de Zuidkegel.

Volgens Salles Filho is voor de landbouw in deze regio een belangrijke toekomst weggelegd als leverancier van de Europese en Aziatische markten. Daarvoor is wel technologische vernieuwing nodig. Hij merkt dat nu al de eerste investeringen gebeuren op dit vlak.

Ruz pleit voor een overgang naar een precisielandbouw, die gebruik maakt van moderne machines, opslag en logistiek, die de keuze van zaden op elke bodemsoort afstemt en die efficiënter gebruik maakt van de natuurlijke hulpbronnen. Dat is mogelijk zonder een al te grote impact op het milieu, zegt hij.