Zwaartekracht doet ledlamp branden

Nieuws

Zwaartekracht doet ledlamp branden

Zwaartekracht doet ledlamp branden
Zwaartekracht doet ledlamp branden

13 december 2012

Een revolutionair nieuw verlichtingssysteem voor ontwikkelingslanden maakt gebruik van een eeuwenoud idee: net als bij een klassieke klok zorgen gewichten voor de aandrijving.

Wereldwijd moeten meer dan 1,5 miljard mensen het zonder betrouwbare elektriciteit stellen. Voor verlichting zijn ze vaak aangewezen op kerosinelampjes, maar die hebben heel wat nadelen. De brandstof is duur en de rook van de lampjes is vergelijkbaar met twee pakjes sigaretten per dag. De open vlam is bovendien gevaarlijk, en de uitstoot is bijzonder klimaatonvriendelijk.

Gratis licht

Er wordt dan ook naarstig gezocht naar allerlei goedkope alternatieven, en de Britse bedenkers van de GravityLight denken een oplossing te hebben gevonden. De naam zegt het al: het toestel heeft geen batterijen of stroom nodig, maar wordt aangedreven met zwaartekracht. De gebruiker hangt een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een zak zand, aan de ketting, en het gewicht zorgt voor de nodige energie. GravityLight levert een halfuur licht, daarna moet de zak weer bovenaan gehangen worden.

Het ontwerp heeft als voordeel ten opzichte van andere oplossingen, die vaak gebruik maken van zonne-energie, dat er geen batterij nodig is om de energie op te slaan en zo de overgang van dag naar nacht te overbruggen. Bovendien zijn zonne-oplossingen afhankelijk van het weer, technisch complexer en daardoor vaak duur.

De makers van GravityLight hopen op termijn de productiekosten lager dan 5 dollar te krijgen.