Zwakke Britse zomer kan eerste grote zonnecentrale niet deren

Nieuws

Zwakke Britse zomer kan eerste grote zonnecentrale niet deren

27 november 2012

De eerste grootschalige zonnecentrale van Groot-Brittannië heeft het in zijn eerste jaar goed gedaan, ondanks de zwakke zomer.

Het Fen Farm Sun Park in Lincolnshire, in het westen van Engeland, slaagde er in zijn eerste twaalf maanden in zijn doelstelling te halen: stroom leveren aan 260 gezinnen. Daardoor werd de uitstoot van 377 ton CO2 vermeden, zegt Ecotricity, het bedrijf achter Fen Farm.

Het goede resultaat kwam er ondanks de slechte zomer. Groot-Brittannië beleefde dit jaar zijn op een na somberste zomer ooit, met amper 413 uur zonneschijn. Het was ook de natste zomer in honderd jaar.

5000 panelen

Fen Farm telt meer dan vijfduizend zonnepanelen die op een terrein van bijna 2 hectare staan opgesteld. De hebben een gezamenlijk vermogen van 1 megawatt.

Toch is Ecotricity niet echt opgetogen over het goede resultaat. Doordat de Britse regering haar steun aan de sector heeft teruggeschroefd, zijn veel plannen voor grootschalige zonnecentrales geschrapt of in de koelkast gestopt.

Fen Farm is eigenlijk een hybride energiepark. Behalve zonne-energie wordt er ook windenergie opgewekt; ook dat is een primeur voor Groot-Brittannië. De turbines hebben een vermogen van 16 megawatt. “De zonne- en windinstallaties in een hybride energiepark vangen de seizoensschommelingen op”, zegt Dale Vince, ceo van Ecotricity. “In de winter is er minder zon en meer wind, in de zomer is het net andersom.”

De centrale heeft ook de reputatie bijvriendelijk te zijn. Tussen de zonnepanelen is in voldoende plaats te voorzien voor (inheemse) bloemen.