Onderzoek naar gezondheidsimpact van olie-exploratie op nabije inheemse gemeenschappen

Zware metalen gevonden in urine van inheemse bevolking nabij oliesites Amazonegebied

CDC/Unsplash

Uit analyse van urinestalen blijkt dat inheemse gemeenschappen nabij oliesites hogere concentraties kwik, arseen en cadmium in het bloed hebben. 

Inheemse bevolkingsgroepen in de buurt van oliesites in het Peruaanse Amazonegebied hebben hoge niveaus van kwik, cadmium en arseen in hun lichaam. Dat blijkt uit Spaans gezondheidsonderzoek in de gemeenschappen.

In het noordelijke Peruaanse Amazonegebied wordt al sinds de jaren 1970 naar olie gezocht, en dat gaat gepaard met heel wat milieuvervuiling. Een Spaans team onderzocht de gezondheidsimpact daarvan bij 824 mensen, van wie een kwart kinderen. De proefpersonen wonen allemaal in inheemse gemeenschappen in de buurt van afgelegen olie-exploratielocaties.

Uit analyse van urinestalen blijkt dat een aanzienlijk deel van de onderzochte kinderen en volwassenen hogere concentraties kwik, arseen en cadmium in het bloed hebben. 

Rivier

Een kwart van de kinderen en 28 procent van de volwassenen heeft een verhoogd kwikgehalte. De concentratie blijkt toe te nemen met de leeftijd en is hoger bij mensen die in de buurt van de Marañón-rivier wonen, waar de visconsumptie hoger is. 48 procent van de kinderen en 23 procent van de volwassenen vertoont verhoogde arseen-concentraties.  Ook daar is de blootstelling het hoogste bij omwonenden van de Marañón.

Een kwart van de kinderen en 28 procent van de volwassenen heeft een verhoogd kwikgehalte.

Volgens de onderzoekers is de blootstelling vooral afkomstig van het water dat ze drinken. Kwik kan ook via de huid worden opgenomen tijdens het baden of zwemmen.

Giftig

‘Ruwe olie kan kwik en andere metalen bevatten, en er waren al verhoogde niveaus gemeld in het milieu en in waterorganismen, zowel rond olievelden als in gebieden die zijn getroffen door lekken’, zegt Cristina O’Callaghan Gordo, onderzoeker aan het Barcelona Institute for Global Health.

Arseen en cadmium zijn kankerverwekkende stoffen. Bovendien kan arseen andere ernstige gezondheidseffecten veroorzaken, zoals lever- en nierbeschadiging, een afname van rode en witte bloedcellen en ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Cadmium kan onder meer ademhalingsproblemen, nierschade en voortplantingsproblemen veroorzaken. En kwik leidt tot neurologische schade, verminderde cognitieve functie, schade aan het zenuwstelsel van foetussen en kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.