Zware straffen voor olifantendoders in Zimbabwe

Vijf ivoorstropers zijn in Zimbabwe veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Het Zimbabwaanse gerecht wil stropers het signaal geven dat op het doden van olifanten voor ivoor zware straffen staan.

 De politie vond in de auto vijf olifantentanden, verschillende wapens en munitie.

Peter Glenday (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De vijf werden in juni gearresteerd toen ze probeerden te ontsnappen aan een wegcontrole van de politie. Na een lange achtervolging werden ze klemgereden op een doodlopende weg. De politie vond in de auto vijf olifantentanden, verschillende wapens en munitie.

Drie van de vijf zijn twintigers, de jongste is amper 21. In het vonnis erkent de rechter dat de vijf veroordeelden niet eerder zijn opgepakt voor stroperij, maar dat ze hun carrière waren begonnen met het zware werk en dat ze daarvoor een harde straf verdienen.

Onder druk

Ook andere landen zien zich genoodzaakt om stropers te ontmoedigen met een hard beleid. In heel Afrika staat de olifant sterk onder druk door de aanhoudende stroperij, vooral om de Aziatische markt te bevoorraden.

Het Keniaanse parlement nam vorig jaar een noodwet aan in een poging om de stroperij op olifanten en neushoorns aan banden te leggen. De straffen voor stroperij zijn er vergelijkbaar met die voor terrorisme.

ENOUGH project (CC BY-NC-ND.0)

In heel Afrika staat de olifant sterk onder druk door de aanhoudende stroperij, vooral om de Aziatische markt te bevoorraden.

Op maandag 22 september vindt in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een gespreksavond plaats over stroperij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift