Zweden biedt Julian Assange hoop

Nieuws

Zweden biedt Julian Assange hoop

Zweden biedt Julian Assange hoop
Zweden biedt Julian Assange hoop

Gustavo Capdevila (IPS)

30 januari 2015

Is er licht aan het einde van de tunnel voor Julian Assange? Via de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties komt er nu wat schot in de zaak van de WikiLeaks-stichter. Hij zit al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen.

Via de Raad voor de Mensenrechten opperde Zweden – het land wil de Australiër uitgeleverd zien – de mogelijkheid om maatregelen te nemen die de zaak zouden kunnen deblokkeren.

De advocaat van Assange, de voormalige Spaanse rechter Baltasar Garzón, toonde zich ‘tevreden’ over de reactie van Zweden op de voorstellen van Ecuador, Argentinië, Cuba, Slovakije en Uruguay. Die kwamen er tijdens het Universeel Periodiek Onderzoek (UPO) van Zweden, een procedure waarbij de raad landen doorlicht op het vlak van mensenrechten.

De aanwijzingen van een toenadering blijken uit het UPO-rapport over Zweden, dat gisteren is goedgekeurd. Volgens het UPO-rapport verbindt Zweden zich ertoe enkele aanbevelingen van de landen te onderzoeken en tegen de volgende zitting van de Raad, die op 15 juni begint, een antwoord te geven.

Zoeken naar uitweg

Staatssecretaris Annika Söder, het hoofd van de Zweedse delegatie, bevestigt aan IPS dat het gerecht in haar land “zijn basisonderzoeken wil voortzetten” omdat Assange verdacht wordt van verkrachting, seksueel geweld en onwettige dwang.

“Wij geven er ons rekenschap van dat Assange zich in de ambassade van Ecuador bevindt en hopen dat op de een of andere manier een uitweg wordt gevonden om de juridische procedure voort te zetten.”

De verdediging van Assange zegt dat het Zweedse gerecht de zaken vertraagt en dat het weigert Assange te ondervragen via geschreven weg, telefoon of videoconferentie.

Tegelijk voeren de VS een geheime procedure tegen Assange en andere WikiLeaks-leden, zegt Garzón. WikiLeaks lekte honderdduizenden diplomatieke en andere documenten die minder frisse praktijken van Washington blootlegden.

Ambassade verlaten

Als Zweden zijn onderzoek voortzit, kan Assange misschien de Ecuadoraanse ambassade verlaten, die hem al sinds 2012 diplomatiek asiel verleent.

Als Zweden zijn onderzoek toch voortzet, kan dit de zaak deblokkeren. Dan zou Assange misschien de Ecuadoraanse ambassade kunnen verlaten, die hem al sinds 2012 diplomatiek asiel verleent.

Garzón vraagt van Stockholm dan wel een expliciete tijdslimiet voor het onderzoek tegen Assange, zoals Ecuador heeft gevraagd tijdens het UPO.

‘Het Mensenrechtencomité, een ander gespecialiseerd orgaan van de VN, bepaalt dat men een precieze termijn moet vastleggen om een aangehouden persoon ter beschikking te stellen van een rechter.”

Annika Söder geeft toe dat het Zweedse rechtssysteem niet in een termijn voorziet waarbinnen een onderzoek afgerond moet zijn.