Zweeds crematorium wil woningen verwarmen

Nieuws

Zweeds crematorium wil woningen verwarmen

Joren Gettemans

23 december 2008

Een Zweeds crematorium is van plan restwarmte van de crematies te gebruiken om energie te leveren aan woningen in de buurt.

Het crematorium in het Zweedse stadje Halmstad kreeg veel kritiek van omwonenden omwille van de rookproductie. Om zich aan te passen aan de milieunormen waren er nieuwe ovens nodig, en die kunnen meteen ook energie leveren aan huizen in de buurt.

“Toen we de verschillende milieuproblemen aan het overlopen waren, kwamen we op het idee om de energie van het verbranden te recupereren”, zegt Lennart Andersson, de directeur van het crematorium in de Britse krant de Telegraph. “We beginnen met de verwarming van onze eigen gebouwen, en willen op termijn de warmte verdelen via een lokaal netwerk.” Als de warmterecuperatie succesvol blijkt, zou dat al tegen 2010 moeten kunnen.

Het plan heeft ook voor het crematorium zelf een aantal voordelen. Zo bespaart de directie immers op stookkosten, maar ook op een dure installatie om de rook af te koelen voor ze in de atmosfeer uitgestoten mag worden. Die afkoeling is nodig om een aantal giftige gassen uit de rook te filteren.