Volgens VN-rapport toename in lijfstraffen

Taliban geselde 334 mensen in half jaar tijd

CC by ISAF Public Affairs

Volgens een VN-rapport geselde de taliban al minstens 274 mannen, 58 vrouwen en 2 jongens publiek.

Sinds de Taliban de plak zwaaien in Afghanistan is het gebruik van lijfstraffen door de autoriteiten drastisch toegenomen. In een rapport roepen de Verenigde Naties de de facto bewindhebbers op om de mensenrechten te respecteren.

De VN-missie in Afghanistan (UNAMA) lijstte vorige week in een rapport de gevallen van lijfstraffen op die ze in het land heeft kunnen vaststellen sinds de machtsovername van de taliban op 15 augustus 2021.

Het rapport spreekt van ‘een heel gamma aan verschillende vormen’ van lichamelijke straffen, ‘waaronder zweepslagen, steniging, in koud water laten staan en het gedwongen scheren van het hoofd’.

Sharia

Het gaat telkens om vonnissen opgelegd door de feitelijke rechterlijke macht of straffen opgelegd door lokale taliban-functionarissen volgens hun interpretatie van de sharia.

Talibanrechters hebben sinds december 175 vergeldingsaanvragen goedgekeurd, waaronder 79 geselingen en 37 stenigingen.

Volgens het rapport geselde de taliban in de afgelopen zes maanden alleen al minstens 274 mannen, 58 vrouwen en 2 jongens publiek. De redenen daarvoor waren voornamelijk overspel, weglopen van huis, diefstal, homoseksualiteit, alcoholgebruik en drugssmokkel.

Het gaat om een duidelijke toename tegenover dezelfde periode vorig jaar. Na het vertrek van de westerse troepen uit Afghanistan, hadden de nieuwe machthebbers beloofd om hun beleid inzake strafmaatregelen te matigen. De belofte hield echter niet lang stand, want na enkele weken verschenen al de eerste berichten over lijfstraffen.

In november beval het leiderschap van de Taliban rechters om hun interpretatie van de sharia strikt na te leven. De invulling van deze verzameling islamitische regels door de Taliban omvat onder meer publieke executies, afranselingen en de amputatie van ledematen van dieven.

Vergelding

Het rapport beschrijft minstens één openbare executie in het kader van een vergelding, een gebruik beschreven in de sharia. Daarbij kan de familie van een slachtoffer een vergelding aanvragen om de dader van een gewelddelict persoonlijk te straffen. In de afgelegen Farah-provincie werd begin december een man publiekelijk doodgeschoten op beschuldiging van moord, door de vader van het slachtoffer.

Vorige week maakte de viceminister van Justitie van Afghanistan in Afghaanse media bekend dat Talibanrechters sindsdien al 175 vergeldingsaanvragen hebben goedgekeurd, waaronder 79 geselingen en 37 stenigingen.

Steniging

Volgens het VN-rapport is er al minstens één geval geweest waarbij een man en een vrouw gestenigd werden tot de dood erop volgde, omdat de districtsgouverneur hen beschuldigde van overspel.

In een reactie op het rapport zegt de woordvoerder van de Talibanregering, Zabihullah Mujahid, dat het gerechtssysteem in Afghanistan ‘versterkt is in vergelijking met het verleden,’ en dat ‘rechtvaardigheid is gewaarborgd’. De bezorgdheden omtrent de strenge toepassing van de shariawet noemt hij ‘ongegrond’.

‘De Afghanen weten dat er een voorbeeldige rechtspraak is gekomen, waardoor de veiligheid van het hele land is gewaarborgd, er een transparant rechtssysteem is ingevoerd en er nog steeds inspanningen worden geleverd om dit te versterken’, aldus Mujahid.

‘Lijfstraffen zijn een schending van het Verdrag tegen Foltering en moeten ophouden’, zei Fiona Frazer, mensenrechtenchef bij UNAMA, bij de lancering van het rapport. Ze benadrukte ook dat de VN ‘sterk gekant zijn’ tegen de doodstraf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.