Zwitserland heeft gezondste milieu ter wereld

Chris Holgersson/Unsplash (CC0)

 

De Environmental Performance Index (EPI), die om de twee jaar wordt opgemaakt, rangschikt 180 landen volgens 24 milieu-indicatoren. Die hebben te maken met biodiversiteit, bossen, watervoorraden, landbouw, visserij, en klimaat en energie.

Zwitserland staat helemaal bovenaan, met een score van 87,42. Het scoort vooral zeer goed op het vlak van luchtkwaliteit en klimaatbescherming.

Europese top 10

Meteen na Zwitserland volgen Frankrijk, Denemarken en Malta.

Alle landen in de top 10 liggen in Europa. België staat op de vijftiende plaats (score: 77,38), Nederland op de achttiende (score: 75,46).

Helemaal onderaan staan Nepal, India, Bangladesh, de Democratische Republiek Congo en, als allerlaatste, Burundi.

VS achteraan

De Verenigde Staten staan pas op plaats 27, achteraan in de groep van geïndustrialiseerde landen. Duitsland staat op 13, Italië op 16, Japan op 20 en Canada op 25. De VS scoren slecht op het vlak van ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen.

Bij de opkomende economieën staat Rusland op 52, Brazilië op 69, China op 120, Zuid-Afrika op 142 en India dus bijna achteraan op 177.

De EPI wordt opgemaakt door onderzoekers van de Yale en Columbia-universiteiten in samenwerking met het Wereld Economisch Forum.

Het is de tiende editie van de EPI. De Seychellen gingen er de voorbije tien jaar het best op vooruit van alle landen ter wereld. Dat komt vooral omdat het Afrikaanse land de uitstoot van broeikasgassen het sterkst heeft teruggedrongen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.