‘Een enorme overwinning voor het internationaal recht’

11.11.11 verwelkomt publicatie database Israëlische nederzettingenindustrie

Yoninah / Wikimedia (CC BY 2.5)

Beitar Illit, een van de vele internationaal als illegaal beschouwde nederzettingen op Palestijns grondgebied.

Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied worden beschouwd als oorlogsmisdaden onder het internationaal recht, maken duurzame sociaaleconomische ontwikkeling in bezet Palestijns gebied onmogelijk en liggen aan de basis van talloze schendingen van de mensenrechten van Palestijnse burgers.

Desondanks bieden verschillende bedrijven nog steeds de financiële basis voor de instandhouding en uitbreiding van de Israëlische nederzettingenindustrie. De Verenigde Naties werkten daarom al sinds maart 2016 aan een database van bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie.

Concreet signaal

Op de VN-lijst bevinden zich alle Israëlische grootbanken, evenals mondiale toerismebedrijven als Booking, Airbnb en Tripadvisor. Onderzoek van 11.11.11 bracht eerder al in kaart hoe banken als BNP Paribas en Deutsche Bank financiële relaties onderhouden met deze Israëlische banken en andere bedrijven die nu zijn opgenomen in de VN-database.

Dit is een enorme overwinning voor het internationaal recht, Palestijnse mensenrechten en voor de strijd tegen straffeloosheid, bezetting en annexatie van Palestijns gebied.

De publicatie van de database komt op een belangrijk moment. De Verenigde Staten publiceerden op 28 januari 2020 een “vredesplan” dat de Israëlische nederzettingen in bezet gebied — die onder internationaal recht oorlogsmisdaden zijn — wil legitimeren. Door nu de database te publiceren en deze jaarlijks te updaten, stuurt de VN een duidelijk signaal dat iedereen verantwoording verschuldigd is aan het internationaal recht.

Dit is een enorme overwinning voor het internationaal recht, Palestijnse mensenrechten en voor de strijd tegen straffeloosheid, bezetting en annexatie van Palestijns gebied. De boodschap aan bedrijven zoals BNP Paribas, Deutsche Bank en Airbnb is nu glashelder: desinvesteer uit de Israëlische bezetting en neem uw verantwoordelijkheid op.

Druk VS en Israël

De publicatie van de database liep verschillende keren vertraging op, onder meer door hevige Amerikaanse en Israëlische druk. 11.11.11 ijverde de afgelopen jaren, samen met Palestijnse en internationale organisaties, actief voor de publicatie van de database.

België was zo het eerste Europese land dat in oktober 2018 publiekelijk zijn steun betuigde aan de database. Belgische diplomaten in Genève speelden sindsdien ook een erg constructieve rol bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Els Hertogen is directeur van 11.11.11, koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift