Afro-Latino Festival eerste CO2-neutrale festival in Benelux

Opinie

Afro-Latino Festival eerste CO2-neutrale festival in Benelux

Afro-Latino Festival eerste CO2-neutrale festival in Benelux
Afro-Latino Festival eerste CO2-neutrale festival in Benelux

Het CO2penhagen Festival was in september 2009 het eerste festival ter wereld dat CO2-neutraal functioneerde. Het Afro-Latino Festival in Bree (25 tot 27 juni) liet zich hierdoor inspireren en wordt het eerste CO2-neutrale festival in de Benelux.

Van opbouw tot afbraak functioneert het festival CO2-neutraal. De gehele festivalinfrastructuur wordt voorzien van eigen geproduceerde stroom en ingekochte groene elektriciteit.

Green Seats

De vaste zonnepaneleninstallatie zorgt voor de stroomvoorziening. Zo produceren ze duurzame energie op de plaats waar ze verbruikt wordt. Een mobiele zonneboiler zorgt voor meer dan de helft van de nodige energie voor het opgewarmd camping water. Artiesten vliegen met Green Seats waardoor de CO2-uitstoot gecompenseerd wordt. Als alternatief voor de CO2-uitstoot plant deze Nederlandse organisatie een gelijk volume aan bomen.

Koken kost geld

“Afro-Latino is al een paar jaar bezig aan het beheren van het afval.” Aan het woord is Kristof Henseler, marketing en persverantwoordelijke van het Afro-Latino Festival. “Energie kost een pak geld. Elk jaar vindt het festival plaats op de zelfde locatie. Om die reden plaatsten we in 2008 zonnepanelen en wat later kochten we groene energie aan. Van het ene idee volgde het andere, zo schaften we vorig jaar ook een zonneboiler aan.”

Limburg gaat ervoor

Op verzoek van Frank Smeets, gedeputeerde milieu van de provincie Limburg heeft Afro-Latino een draaiboek geschreven om de CO2-uitstoot voor Limburgse festivals en evenementen te reduceren. ‘Allemaal CO2-neutraal’ is de doelstelling die de provincie hiermee in 2020 tracht te verwezenlijken.

Definitie

Afro-Latino informeerde bij het CO2penhagen Festival naar  tips om het festival CO2-neutraal te maken.“Niemand heeft een echte definitie over wat CO2-neutraal daadwerkelijk is, en ook niet alles kan CO2-neutraal zijn. Wij willen een goed voorbeeld geven naar de mensen en andere evenementen toe.” En of de doelstelling om in 2020 allemaal CO2-neutraal te zijn haalbaar is? “Ik denk het wel…” Aldus Kristof Henseler.

Pendelbus

Helaas zijn er ook items die niet CO2-neutraal zijn, maar Afro-Latino sensibiliseert de bezoekers om een keuze te maken voor C02-neutrale of CO2-arme opties. Voor de mobiliteit van de festivalbezoekers voorziet het festival alternatieven zoals een gratis fietsenstalling en pendelbussen. Het verzamelen en inleveren van composteerbare drankbekers levert de bezoekers ook drankbonnen of gadgets op.

Het Afro-Latino Festival vindt plaats in Bree op 25, 26 en 27 juni met ondermeer Sean Paul, Ali Campbell’s UB40, Havana d’Primera en Inner Circle. Voor tickets en meer informatie : www.afro-latino.be

© 2010 – StampMedia – Sofie Bozzelli