#WirSchaffenDas: deal met Turkije is onuitvoerbaar

Opinie

#WirSchaffenDas: deal met Turkije is onuitvoerbaar

04 september 2016
#WirSchaffenDas: deal met Turkije is onuitvoerbaar
#WirSchaffenDas: deal met Turkije is onuitvoerbaar

Ongeveer een half jaar na de EU-Turkije deal en een jaar na Wir Schaffen Das komt de geestelijke vader van de deal tot het besluit dat van in het begin al kristalhelder was. De uitwerking van de deal is "een schande" omdat er nog geen enkele vluchteling van Griekenland naar Turkije werd terug gestuurd.

‘Griekenland gelooft niet dat Turkije de nodige inspanningen heeft gedaan om als veilig derde land beschouwd te kunnen worden. Turkije heeft nog geen stappen gezet om een asielprocedure in te richten. Mijn verwachting was dat dit de topprioriteit van de EU zou zijn, om de deal te doen werken. Maar er kwam niks van in huis. En dan wordt Griekenland dus een gevangeniseiland.’

Op het Nederlandse duidingsprogramma Nieuwsuur slaat Gerald Knaus van de denktank European Stability Initiative, die de EU-Turkije deal voorstelde, op vele punten nagels met koppen. De vraag is alleen: had hij deze uitkomst niet perfect kunnen voorspellen, en zo ja, waarom heeft hij die deal dan voorgesteld?

Het is een schande dat de EU #Griekenland in de steek laat, zegt de bedenker van de #Turkijedeal. pic.twitter.com/JhtzDSd7Nt

— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) September 1, 2016

Link

Lees ‘Vandaag een akkoord, over vluchtelingen, morgen “jungles” over heel Europa’

Wat Knaus vandaag zegt, schreef MO* al op de dag van de deal zelf in het stuk “Vandaag een akkoord over vluchtelingen, morgen jungles over heel Europa”. Als die deal de uitvoering is van Wir Schaffen Das, dan schaffen wir das nicht.

EU-lidstaten doen geen relocatie van vluchtelingen uit Turkije en Griekenland.

De Hongaarse premier Viktor Orban houdt op 2 oktober een pseudo-democratisch, maar in werkelijkheid neo-autoritair referendum tegen de EU-vluchtelingenquota en doet het omgekeerde van steun creëren voor de uitvoering van de EU-Turkije deal.

Er komt geen eerlijke verdeling van de lasten tussen Turkije en de 28 EU-lidstaten. Turkije richt - mede daardoor - geen asielprocedure in en na de staatsgreep in Turkije zijn de integratiekansen van vluchtelingen in Turkije nog gesloken.

Link

Lees ‘Wir Schaffen Das 2.0: Nieuwjaarsbrief aan bondskanselier Merkel’

Al die vragen stelde MO* begin dit jaar in een brief aan Angela Merkel, met voorstellen voor een Wir Schaffen Das 2.0. Het zijn dezelfde voorstellen die de Knaus nu doet.

Knaus slaat nagels met koppen. De vraag is alleen: had hij deze uitkomst niet perfect kunnen voorspellen?

Het enige verschil is dat hij bereid was de deal met Turkije te sluiten vooraleer de randvoorwaarden voor effectiviteit en legaliteit vervuld waren. Dat hij blijft volharden in de haast aandoenlijk naïeve gedachte dat die deal überhaupt uitgevoerd kàn worden in het Europa en Turkije van vandaag; dat hij niet inziet dat niet de uitwerking, maar de deal zelf een schande is als de randvoorwaarden nog niet vervuld zijn, is deel van het probleem.

Het lijkt bijna deel te zijn van een show: een deal sluiten, wetende dat niemand hem wil uitvoeren; achteraf toegeven dat het een schande is; vervolgens alles bij het oude laten. Zo geloven Europeanen weer dat Europa echt het continent is van de mensenrechten, maar dat we gewoon nog wat meer moeite moeten doen.

De waarheid is dat mensenrechten helemaal niet het doel zijn van die deal. Het echte doel is al bereikt. Griekenland is een land geworden om vluchtelingen te dumpen. De zoveelste vernedering van Griekenland door andere EU-lidstaten. En dan hebben we nog niet gesproken over de vernedering van de vluchtelingen.

De roep van Knaus is een naïeve roep in de woestijn. Of nog beter: in de “jungles” die inmiddels over heel Europa zijn ontstaan.