Belgische politici: "Noodtoestand in Armenië is groeipijn van jonge democratie"

Patrick Colemont

Opinie

Belgische politici: "Noodtoestand in Armenië is groeipijn van jonge democratie"

04 maart 2008

De straatprotesten en de noodtoestand in Armenië is niet te vergelijken met de oranje revolutie in Oekraïne, stelt Patrick Colemont op basis van de ervazring van twee Open Vld-parlementsleden bij de jongste presidentsverkiezingen.

Op 1 maart werd in Yerevan, de hoofdstad van Armenië, de noodtoestand afgekondigd door president Kotsjarjan. Bij de confrontatie tussen politie en betogende oppositie-aanhangers vielen volgens internationale bronnen reeds 8 doden. De noodtoestand is uitgeroepen tot 20 maart 2008. 
Bij de presidentsverkiezingen op 19 februari 2008 waren twee Belgische parlementaire OVSE-waarnemers aanwezig : senator Nele Lijnen en volksvertegenwoordiger Willem-Frederik Schiltz (beiden Open Vld). “We hebben enkele onnauwkeurigheden kunnen vaststellen. Het is moeilijk uit te maken in welke mate zij het eindresultaat hebben beïnvloed en of deze onregelmatigheden ook in andere bureaus hebben plaatsgevonden”, vatten Lijnen en Schiltz hun ervaring samen.
“De huidige conflicten zijn eigenlijk de groeipijnen van een jonge democratie” zegt Senator Lijnen.  Het gaat in Armenië over een intern conflict tussen de voormalige president en oppositieleider Levon Ter-Petrosjan, en de huidige eerste minister en winnaar van de presidentverkiezingen, Serzj Sarkasjan. “Het heeft niet echt te maken met ‘pro-Europa’ of ‘retro-communisme’ zoals bijvoorbeeld in Oekraïne. Het is de drang om Armenië zijn fierheid terug te geven en het uit het moeras van corruptie en armoede te trekken “, vult kamerlid Schiltz aan. 
Opvallend is de passie van de Armeense bevolking in het democratische proces. De jonge generatie en vooral ook de vrouwen die in de meerderheid zijn, wensen bij te dragen aan de ontwikkeling van de welvaart en het welzijn van het land. In de huidige cultuur is de politiek en maatschappij vooral door mannen gedomineerd, en spelen de vrouwen hun traditionele rol in het gezin. “Maar op termijn kan het land er enkel wel bij varen als de vrouwen kunnen meedenken in de actieve politiek en zo hun land de rijkdom geven, die nu al in de harten van de mensen zit”, besluiten Lijnen en Schiltz, die daarmee ook een boodschap hebben voor de internationale vrouwendag van 8 maart 2008.