Meer onderdrukking zal alleen maar zorgen voor nog meer terreur en gruwel in Israël en Palestina

‘De enige weg naar veiligheid? Werken aan échte vrijheid en gerechtigheid voor iedereen’

© Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Sabreen Abu Daqqa verloor een dochter en twee zonen bij bombardementen op Gaza.

Wat zich afgelopen weekend in Israël en Palestina afspeelde, laat ook de leden van Een Andere Joodse Stem niet onberoerd. Ze pleiten ervoor werk te maken van een toekomst met échte vrijheid en gerechtigheid voor iedereen. ‘Ook de Israëlische doden zijn het slachtoffer van een mislukt beleid en de voortdurende onderdrukking van de Palestijnen.’

Wij, Belgische Joden en Joden die in België wonen, zijn diep geschokt door de gewelddadige escalatie in Israël/Palestina die de laatste dagen honderden levens heeft gekost. We rouwen om de doden, de gewonden en het onmenselijke lijden van familieleden, vrienden, mede-activisten, en hun dierbaren, in Israël en in Gaza.

‘Wie één ziel vernietigt, vernietigt de hele wereld en wie één ziel redt, redt een hele wereld.’

‘Wie één ziel vernietigt, vernietigt de hele wereld en wie één ziel redt, redt een hele wereld’, zo staat geschreven in de Talmud en in de Koran. We roepen in deze moeilijke tijden op om het bloedvergieten te stoppen en de dieperliggende oorzaken van de huidige golf van geweld aan te pakken.

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen tonen de gevolgen van een jarenlange Israëlische strategie om 2,3 miljoen mensen op te sluiten in een belegerde zone, omringd door hekken, bewakingsmechanismen en machinegeweren. En dat onder dreiging van voortdurende bombardementen en zonder enige uitweg om een waardig leven te kunnen leiden.

De wortels van het huidige geweld bevinden zich in de onderdrukking van miljoenen Palestijnen. Zowel in Gaza als in andere delen van de bezette Palestijnse gebieden worden zij al decennialang onder de knoet gehouden door het Israëlische leger, dat bijna elk aspect van hun leven bepaalt. Terwijl Biden, Netanyahu en Arabische leiders diplomatieke deals proberen te sluiten zonder Palestijnen hierbij te betrekken, bewijst de situatie dat dergelijke pogingen om ‘deals’ te sluiten gedoemd zijn te mislukken.

Intensere onderdrukking en geweld zullen alleen maar leiden tot nog meer terreur en gruwel.

Ook de Israëlische burgers die de afgelopen dagen het leven lieten, zijn het slachtoffer van het mislukte beleid en van de voortdurende onderdrukking van de Palestijnen door de Israëlische regeringen en strijdkrachten. Het intensiveren van de onderdrukking en het geweld zal alleen maar leiden tot nog meer terreur en gruwel, zowel bij Israëli’s als bij Palestijnen.

De enige weg om veiligheid en welvaart te garanderen voor burgers aan beide kanten, is door onvermoeibaar verder te werken aan een toekomst waar sprake is van échte vrijheid en gerechtigheid voor iedereen.

We roepen op tot onmiddellijke de-escalatie, een stopzetting van de bombardementen op de burgerbevolking en humanitaire infrastructuur, de vrijlating van burgergevangenen, de uitwisseling van krijgsgevangenen en rechtstreekse onderhandelingen tussen Israël en de regering in Gaza en alle fracties van het Palestijnse leiderschap. We vragen de Belgische regering en de EU om hier werk van te maken en om concrete acties te voeren om Israël te dwingen een duurzame oplossing uit te werken.

Maar nog belangrijker is dat we beseffen dat toegewijd werk van burgers van beide kanten nodig is om de structuren van apartheid en onderdrukking te ontmantelen en de weg richting heling van het gewonde land in te zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift