Collectieve bestraffing van Palestijnen beloont Israël

Palestina Solidariteit

20 juni 2014
Opinie

Collectieve bestraffing van Palestijnen beloont Israël

Collectieve bestraffing van Palestijnen beloont Israël
Collectieve bestraffing van Palestijnen beloont Israël

Vorige week werden drie Israëlische jongeren ontvoerd. De daders zijn nog onbekend, maar Israël geeft de schuld aan het Palestijnse Hamas en ging deze week over tot gewelddadige arrestaties. De ngo Palestina Solidariteit spreekt van een 'collectieve bestraffing' en pleit voor EU-sancties, zeker nu ook nog eens blijkt dat Israël een leidende positie krijgt in een VN-comité dat zich bezighoudt met dekolonisering.

Ontvoering

Tijdens de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 juni vond er een ontvoering plaats van twee 16-jarige en een 19-jarige Israëli. Eén van hen woont in de illegale Israëlische kolonie Talmon en alledrie zijn ze studenten aan de Mekor Chaim Yeshiva in de illegale kolonie Kfar Etzion. Deze kolonie ligt in de C-Zone in de bezette Westelijke Jordaanoever, die onder militaire en administratieve controle van Israël staat. Daar werden de drie vermoedelijk ook ontvoerd.

Sinds dat moment vindt er een de facto invasie plaats van het Israëlisch leger in de bezette Westelijke Jordaanoever.  Ook de bezette Gazastrook werd sindsdien reeds verschillende malen geteisterd met Israëlische bombardementen met veel schade en ook gewonden als gevolg.

De Israëlische Eerste Minister Netanyahu en Israëlisch vice-minister van Defensie, Danny Danon verklaarden onmiddellijk dat Hamas achter de ontvoering zat, dat er onder elke steen gezocht zou worden en dat Gaza en Ramallah zich konden verwachten aan Israëlische acties. Geen enkele Palestijnse partij of organisatie, dus ook niet Hamas, heeft tot op dit moment de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering.

Collectieve bestraffing

Sinds een week zijn nachtelijke invallen in Palestijnse huizen schering en inslag. Reeds honderden families kregen ’s nachts bezoek van het Israëlische leger en moesten toezien hoe tientallen soldaten het meubilair van hun huis stuksloegen en alles overhoop haalden.  De huizen van een tiental families werden zelfs met de grond gelijk gemaakt, waardoor tientallen Palestijnen sindsdien dakloos zijn.

Er is sprake van reeds 300 Palestijnen die de afgelopen dagen zijn gearresteerd door het Israëlisch leger. Aangezien het leger echter geen (geldige) arrestatiedocumenten bij zich heeft en het merendeel van deze Palestijnen wordt opgesloten in een onbekende plaats, zonder enige vorm van aanklacht of proces, kan men hier ook spreken van een massaontvoering.

Deze golf van ontvoeringen is enkel een opflakkering van een systematiek die al decennialang aan de gang is. Momenteel zitten er meer dan 5200 Palestijnse politieke gevangenen vast, waaronder 17 vrouwen en 196 kinderen.

Tijdens een invasie van het Jalazone vluchtelingenkamp tijdens de nacht van zondag 8 op maandag 9 juni werd een 20-jarige ongewapende Palestijn doodgeschoten. Twee anderen raakten levensgevaarlijk gewond en verschillenden werden opgepakt.

Ook het Palestijnse recht op bewegingsvrijheid en educatie wordt ernstig geschonden tijdens de huidige militaire inval.

Ook het Palestijnse recht op bewegingsvrijheid en educatie wordt ernstig geschonden tijdens de huidige militaire inval.  De Israëlische soldaten die de checkpoints bemannen laten enkel personen door voor humanitaire redenen en op andere plaatsen worden zogenaamde flying checkpoints en roadblocks geplaatst, zodat de Palestijnen zich niet kunnen verplaatsen.

Vorige nacht werd er ook een inval gedaan op één van de grootste universiteiten in de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse bewakingsagenten van de Birzeit-universiteit werden opgepakt en opgesloten zodat de soldaten hun gang konden gaan op de campus.  Materiaal werd vernietigd en in beslag genomen en twee studenten werden ’s morgens opgepakt.

Ook de Palestijnse politieke gevangenen hebben momenteel te maken met een verstrengd gevangenisregime. De politieke gevangenen die momenteel al meer dan 55 dagen aan het hongerstaken zijn, zullen hoogstwaarschijnlijk binnenkort te maken krijgen met gedwongen voedselinname.  Het Israëlische parlement wil zo snel mogelijk een wet goedkeuren die het toelaat gevangenen gedwongen te voeden.

Wat kan men hier meer over zeggen dan dat het hier om een collectieve bestraffing gaat?  Een zoveelste schending van het internationaal recht (artikel 33 van de Vierde Conventie van Genève) door Israël.

Beloning voor Israël

Woensdag nog vroegen de Palestijnen internationale aandacht voor de huidige gewelddadigheden tegen hen. De minister van gevangenen Shawqi Issa vroeg tijdens een persconferentie aan de internationale gemeenschap om tussen te komen en het Israëlische geweld te stoppen.

Khalida Jarrar, hoofd van het comité voor gedetineerden aan de Palestijnse wetgevende raad, adviseerde het Palestijns leiderschap om de collectieve bestraffing bij de VN aan te kaarten, opdat zij stappen kunnen ondernemen.

Wat de Palestijnen echter krijgen, is weer een slag in hun gezicht. Op donderdag werd de Israëli Mordehai Amihai verkozen als vice-hoofd van het Vierde Comité van de VN, het VN-comité dat zich ondermeer bezighoudt met dekolonisering.

Wat de Palestijnen echter krijgen, is weer een slag in hun gezicht.

Terwijl er eigenlijk sancties zouden moeten worden genomen tegen Israël wegens hun koloniseringspolitiek, krijgt dit land nu een leidende positie in een comité dat strijdt tegen misdaden die Israël nu begaat tegen de Palestijnse bevolking, nl. schending van mensenrechten, kolonisering, en het niet toestaan van het recht op terugkeer van miljoenen Palestijnse vluchtelingen.

Sancties als enig gepast antwoord

Palestina Solidariteit roept België en Europa op om hun voorbeeldfunctie op te nemen door een ernstige veroordeling van het huidige geweld uit te spreken én sancties aan Israël op te leggen zolang het doorgaat met de collectieve bestraffing van de Palestijnse bevolking en met de schending van het internationaal recht en de mensenrechten. België en Europa moeten hun handelsrelaties met Israël opschorten zolang dit land hiermee doorgaat.

Palestina Solidariteit