De arrogantie van de onmacht

De atoomwapens in Kleine Brogel worden de komende jaren gemoderniseerd, niet verwijderd. Die informatie krijgen de Belgen niet van de regering of het parlement, maar van nucleair wetenschapper Hans Kristensen in een interview dat MO* op 13 september al online bracht en dat in MO*magazine van oktober volledig wordt gepubliceerd. Kristensen voegt daar onder andere aan toe dat die kernwapens geen enkel militair doel meer dienen, maar dat ze natuurlijk wel altijd een veiligheidsrisico vormen voor de omwonenden. En dan heeft hij het niet enkel over de buren uit Kaulille of Erperheide. We spreken tenslotte over kernwapens.

  • Brecht Goris Gie Goris. Brecht Goris

De bijna achteloze manier waarop minister van Defensie De Crem de vragen over die nieuwe informatie afdeed met het klassieke “wij kunnen niet bevestigen of ontkennen dat er nucleaire wapens zijn in Kleine Brogel”, is stuitend. Kristensen zegt daarover: ‘Overheden doen aan volksverlakkerij… Dat geheimhoudingsspelletje wordt gebruikt om het publieke debat te bevriezen.’ Erger nog is de mededeling van de minister van Defensie dat er voor de geplande modernisering –en dus de verlenging van de aanwezigheid van die nucleaire wapens– nooit een formeel of informeel akkoord van de regering gevraagd is. En dat die toestemming ook niet nodig is.

Er zijn stukken van ons grondgebied en belangrijke onderdelen van het nationale beleid die blijkbaar niet meer onder de soevereiniteit van de natie en zeker niet onder de soevereiniteit van het volk vallen. Wie daar vragen bij heeft, kan daarvoor niet terecht in het politieke halfrond, want parlement noch regering wordt hierover geraadpleegd. De verantwoordelijke minister verwijst het volk in wiens naam hij bestuurt naar de tapkast waar het gesprek tot in de vroege uurtjes verdergezet kan worden, zonder impact op het beleid. De Belgische regering bezondigt zich daarmee aan de arrogantie van de onmacht.

De Navo werd na 1991 in leven gehouden omdat Washington zijn greep op Europa niet wilde verliezen

Nut van de Navo

Er heeft in dit land altijd een ruime consensus bestaan over het belang en het nut van de Navo. Zelfs tijdens de anti-atoomwapenbetogingen van begin jaren tachtig werd de roep om het Navo-lidmaatschap op te zeggen niet breed gedeeld. Dertig jaar later is de militaire alliantie erin geslaagd zichzelf overeind te houden, ondanks het verdwijnen van de “vijand” waartegen ze ons moest beschermen. Bovendien past het grootste militaire bondgenootschap ter wereld op zichzelf een soort stealth-aanpak toe, waardoor het meestal onder de radar blijft. Twee dagen na de onthullingen van Kristensen was er in de media meer aandacht voor de boeddhistische plannen van Giel dan voor de nucleaire plannen van Evere.

Tientallen organisaties en prominenten roepen op om de dertigste verjaardag van de vredesbetoging van 23 oktober 1983, die 400.000 Belgen op de been bracht, te herdenken met het verwijderen van alle atoomwapens uit België. Door de manier waarmee de Navo met vragen over en kritiek op haar nucleaire strategie omgaat, wordt het moeilijk de oproep Time to Go! niet ook op de alliantie zelf toe te passen.

Gilles Dorronsoro, een Franse veiligheids- en Afghanistanexpert, stelde in een interview dat de Navo na 1991 in leven gehouden werd omdat de Verenigde Staten onder geen beding hun greep op de Europese defensie wilden verliezen. ‘Daarom werd de opdracht van de Navo geherformuleerd: van defensief bondgenootschap naar offensieve alliantie, die de democratische en humanitaire waarden van het Westen zou verdedigen waar nodig.’ Dat leidde tot een interventionisme dat de wereld het voorbije decennium biljoenen euro’s en tienduizenden levens gekost heeft. En in plaats van te ‘ontwapenen om te ontwikkelen’, zoals een van de slogans in 1983 klonk, besparen we op interne en internationale sociale uitgaven, om de factuur van de Navo te kunnen blijven betalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.