De bocht van Goldstone

In 2009 concludeerde een VN-comité dat Israël bewust Palentijnse burgers doodde tijdens de Gaza-oorlog van 2008-2009. Op basis van een nieuw rapport komt het hoofd van dat comité nu terug op zijn conclusie. Die 180-graden-bocht is op zijn minst opmerkelijk te noemen, meent politicoloog Allan Muller.

  • VN Richard Goldstone onderschrijft zijn eigen rapport over de Gaza-oorlog niet meer. Het is gissen naar het waarom van die demarche. VN

Richard Goldstone, het hoofd van het VN-onderzoeksteam naar oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog van 2008-2009, distantieerde zich onlangs voor een deel van zijn eigen onderzoeksrapport van 15 september 2009. In dit rapport werd geconcludeerd dat Israël en Hamas zich tijdens het conflict beiden schuldig maakten aan schendingen van het internationaal humanitair recht.

In een opmerkelijk opiniestuk in The Washington Post van 1 april stelde Goldstone dat hij, op basis van wat hij nu weet, andere conclusies zou hebben getrokken over de Israëlische militaire strategie tijdens de oorlog, operatie “Cast Lead” genaamd, die het leven kostte aan 13 Israëli’s en aan bijna 1500 Palestijnen.

Lees het volledige opiniestuk op Apache.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3233   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift