De revolutie. En nu.

Mooie dingen zijn gerealiseerd door de Bolivariaanse revolutie van Hugo Chavez in Venezuela, het land van mijn roots: een pensioenstelsel dat meer mensen bereikt, een ongezien subcontinentaal bondgenootschap, de energieke stopzetting van neoliberale wanpraktijken in cruciale sectoren en een paar zeer efficiënte instellingen zoals die van belastingen en die van identificatie. Die verwezenlijkingen werden echter niet bereikt zonder collateral damage.

  • Brecht Goris Orlando Verde. Brecht Goris

Venezuela heeft, sinds het begin van onze democratie, nooit zoveel polarisatie gekend als tijdens de voorbije veertien jaar. Wie anders denkt, krijgt bedreigingen en de meest brutale respectloosheid als antwoord. Vandaag kent het land een massieve migratie van jonge hoogopgeleide Venezolanen die thuis geen toekomst zien omdat ideologische loyaliteit meer waarde heeft dan meritocratie. Vooral is het vertrouwen in de instellingen grotendeels verloren, gezien de grondwet tegenwoordig als een “formaliteit” wordt gezien, in de woorden van de huidige vice-president en de facto bestuurder van het land.

Wie er binnenkort ook aan de macht komt, hij zal voor grote uitdagingen komen te staan: de dramatische criminaliteitscijfers, de schaarste van basisproducten, de afhankelijkheid van de prijs van de olie en de nood aan een economische hervorming gebaseerd op financiële eerlijkheid –hoe onpopulair dat ook zou zijn.

De opvolgers moeten het land verenigen. Polarisering is politiek nuttig op korte termijn, maar is geen duurzame strategie. Om het land te verenigen, moet de overheid de straffeloosheid aanpakken, de corruptie stopzetten en plaats maken voor capabele mensen op posten die nu in handen zijn van vrienden en sympathisanten. De overheid moet bewijzen dat de instellingen werken op een onafhankelijke manier en dat is nu niet het geval.

Het vertrouwen in de democratie is essentieel en begint met het respect voor de regels die door de overheid zelf gecreëerd werden. Het is dus niet alleen kwestie van de verworvenheden van de revolutie veilig te stellen. Het is ook zaak de tekortkomingen sterker aan te pakken.

Orlando Verde is een Venezolaans-Antwerpse blogger en filmmaker.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift