Geef me alsjeblief wat ware liefde voor Valentijn

Lize Van Dyck

14 februari 2017
Opinie

Geef me alsjeblief wat ware liefde voor Valentijn

Geef me alsjeblief wat ware liefde voor Valentijn
Geef me alsjeblief wat ware liefde voor Valentijn

Ugh, weer Valentijn… Voor de mensen die er al bij stilstaan dat 14 februari een speciale dag is, wordt deze in algemeen aanvaard als een plat commercieel iets. In het leven geroepen en/of gehouden om nog meer te consumeren. Jonge koppeltjes kopen elkaar rozen, de verplichte dozen “merci’tjes” vliegen de toonbank over en al wie geen lief heeft, valt wederom uit de boot.

© Dark Moon Pictures

© Dark Moon Pictures​

Basta!

Als we dan al een specifieke dag nodig hebben om onze liefde te vieren, laten we dan van de gelegenheid gebruik maken om deze liefde te verruimen en ze de wereld, die momenteel toch wel in een redelijk stevig winterdipje zit en wat warmte kan gebruiken, in te blazen.

Laten we van Valentijn de dag maken om je liefde te verspreiden, voor elkaar maar ook je liefde voor al wat mooi is. 14 februari mag het feest zijn van het klein geluk. Nog eens extra aandacht schenken aan datgene wat we anders als vanzelfsprekend nemen: een verliefde blik, de schaterlach van je kind, je kat die op de schoot kruipt na een vermoeiende dag,…

Ik wil de wereld graag weer wat liever maken. Mag het even?

Gewoon een beetje vriendelijker voor elkaar zijn. Peace, love & happiness! Ja! Noem me maar een hippie. Ik wil de wereld graag weer wat liever maken. Mag het even? We zitten in een collectieve down, compleet verontwaardigd door de vele absurde dingen die om ons heen gebeuren. Het groot oranjegetinte onheil boven ons hoofd, oprukkend rechts in Europa en bij het uitspreken van het woord “vluchteling” krijg je een zuur gevoel in je mond, alsof je een scheldwoord gebruikte, terwijl je eigenlijk net het omgekeerde beoogde.

Leve een hallo op straat! Leve de goedgeluimde treinconducteur! Ode aan de man die mijn gevallen sjaal opraapt! Leve mijn collega’s die lachen om mijn flauwe mopjes en de bedelaarster die in de kou ‘Bonjour’ zegt wanneer ik haar ’s ochtends passeer (en ook rebonjour)! Danku straatmuzikant, die de grijze boulevards vult met een opbeurende melodie!

© Fairtrade Belgium

Net als die kleine dingen, gebaartjes van liefde, een erkenning van elkaars bestaan (namaste!) en daar ok mee zijn, nemen we ook andere zaken vaak als vanzelfsprekend, zoals het eten op ons bord, de kleren die we dragen en de spullen die we elkaar schenken op dagen als 14 februari.

Het gaat niet goed met de boeren. Noch hier, noch in het Zuiden, dus laten we ook hen wat extra liefde sturen.

Nochtans is de weg die deze kleine geneugten afleggen niet zo evident, en vaak lang en vol uitdagingen, zowel voor de mensen erachter, als voor het milieu. Recent nog kwamen de melkboeren opnieuw op straat, Oxfam publiceerde een rapport met als titel “De 8 (!) rijksten bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking”, en ga zo maar verder. Het gaat niet goed met de boeren. Noch hier, noch in het Zuiden, dus laten we ook hen wat extra liefde sturen.

En als je dan toch iets wil kopen –want cadeautjes geven en krijgen is nu eenmaal leuk- sta dan even stil bij het verhaal dat dit pakje vertelt. Kies voor een coherent verhaal: eerlijk en respectvol. Maak zelf iets, stap eens een tweedehandswinkel binnen, denk aan Fairtrade als je een echte romaticus/a wil zijn en rozen, chocolaatjes of juwelen schenkt, en zet ook de producent eens in de bloemetjes. Doe meerdere mensen tegelijk een plezier en maak die cirkel rond.

Dat is ware liefde: lief zijn voor elkaar, hoffelijk en respectvol. Behandel een ander hoe je zelf behandeld wil worden en de wereld wordt spontaan mooier. Niet enkel op Valentijn, maar elke dag opnieuw.

Lize Van Dyck is communicatiemedewerkster bij Fairtrade Belgium

Tags