Gooi Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst

Stop the bomb

23 april 2010
Opinie

Gooi Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst

Gooi Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst
Gooi Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst

Als onderdeel van een Europese campagne om de Iraanse Revolutinaire Garde Korps (IRGK) op de Europese terreurlijst te krijgen is een petitie gepubliceerd die daartoe oproept. Verschillende prominente Europeanen, zoals Frits Bolkestein, hebben de petitie al ondertekend.

De ondertekenaars van de petitie vragen ook om de beëindiging van handel tussen lidstaten van de Europese Unie en Europese bedrijven enerzijds en aan de IRGK gelieerde bedrijven anderzijds.
De petitie, gelanceerd door de Europese ‘STOP THE BOMB’-coalitie, is ondertekend door vooraanstaande intellectuelen, beleidsbepalers, voormalige politici, academici, en een Nobelprijswinares uit acht verschillende landen.
De IRGK onderdrukt de democratische beweging in Iran, steunt terreurorganisaties helpt Iran met de ontwikkeling van een nucleaire wapenprogramma, zegt de coalitie. Daarnaast domineert het korps een groot deel van de Iraanse economie. Omdat het de belangrijkste handelspartner van Iran is, is de EU uitstekend in staat om verandering af te dwingen. De EU heeft dan ook de verantwoordelijkheid om zwaardere sancties af te kondigen die Teheran belemmeren kernwapens te bemachtigen en waarmee de bescherming van mensenrechten daadkrachtig wordt uitgedragen.
De Europese STOP THE BOMB-coalitie is actief in tal van Europese landen om het publiek en de politiek in te lichten over de schendingen van mensenrechten door het regime en de dreiging van een Iraanse kernbom.