‘Hebben verdwenen kinderen blonde krullen en blauwe ogen nodig voor we om hen geven?’

Vandaag zijn er 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen. Europees parlementslid Hilde Vautmans walgt van de het gebrek aan aandacht voor het lot van deze kinderen. ‘Als “onze” kinderen vermist zijn, rinkelen alle bellen, maar bij deze niet-begeleide minderjarige vluchtelingen blijft het stil.’

  • Public Domain ‘Dit gaat om het lot van kinderen die niemand hebben, waar niemand om geeft.’ Public Domain
  • © European Parliament ‘Een (jonge) geregistreerde vluchteling moet kunnen worden getraceerd in heel de EU.’ © European Parliament

Iedereen weet dat er 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen zijn. ‘Et alors?’ Dat is zowat het toontje waar ik mee word geconfronteerd als ik met mijn verhaal naar buiten kom. Deze onverschilligheid rond de vermiste kinderen is verschrikkelijk en misselijkmakend.

Als “onze” kinderen vermist zijn, rinkelen alle bellen, maar bij deze niet-begeleide minderjarige vluchtelingen blijft het stil. We moeten ook hier op Europees vlak inzetten. Dit is geen Belgisch maar een Europees probleem.

‘Een deel van de vermiste kinderen verdwijnt in groezelige achterkamers als huisslaaf, belandt in de seksindustrie of komt in handen van pedofielen.’

Voor alle duidelijkheid, dit gaat om een onzichtbare tragedie in de marge van de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze week overlegde ik nog met Child Focus in Brussel.

Wat bleek? Er staan 61 dossiers van niet begeleide minderjarige vluchtelingen open. Met andere woorden: code rood, onrustwekkend. In een kwart van de gevallen gaat het om kinderen jonger dan 13 jaar.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg: hoeveel méér verdwenen kinderen werden niet gemeld? Trouwens de helft van die meldingen kwam met een sec mailtje, een week na de verdwijning! Ziet u het al voor u: uw dochter of zoon verdwijnt en pas een week later stuurt iemand een kort mailtje naar Child Focus…

Maar onze kinderen zijn geen donkere Afghaantjes. Deze onverschilligheid bezorgt me rillingen. Een deel van de vermiste kinderen verdwijnt ongetwijfeld in groezelige achterkamers om te werken als huisslaaf, belandt in de seksindustrie of komt in de handen van pedofielen, die letterlijk geen grenzen kennen. Dit gaat om het lot van kinderen die niemand hebben, waar niemand om geeft. Een gruwelijk verborgen verhaal.

Daarom probeer ik deze problematiek dringend op de Europese agenda te plaatsen. Want ik vind dat Europa niet krachtig genoeg handelt.

Ik lanceer samen met 45 leden van de ALDE-fractie een oproep aan Europees commissaris Jourova om een nieuw actieplan te ontwerpen voor niet begeleidde kinderen. Er was een plan dat in 2014 afliep. Vreemd toch dat nu het net nodig is, er geen plan meer is.

© European Parliament

‘Een (jonge) geregistreerde vluchteling moet kunnen worden getraceerd in heel de EU.’

We moeten het Europees aanpakken. Op Europees vlak zou er ook een verplichte gegevensuitwisseling moeten zijn tussen landen. Er zou een gemeenschappelijk registratiebeleid moeten komen. Een (jonge) geregistreerde vluchteling moet kunnen worden getraceerd in heel de EU. Er is een Europees asiel- en migratiesysteem nodig: voor onze veiligheid, maar ook voor die van de vluchtelingen. Zodat ze niet langer in de klauwen van mensenhandelaars terechtkomen.

Ook moet er ingezet worden op sensibilisering. En er is ook een rol voor ons allemaal weggelegd. ‘Wees bewust, hou je ogen open voor verdachte handelingen met en rond jonge vluchtelingen’, zei topambtenaar Brian Donald van Europol nog onlangs tegen me.

Op Belgisch niveau zou ik graag een antwoord willen hebben op de parlementaire vraag die ik aan staatssecretaris Theo Francken stelde. Hoeveel vermiste kinderen zijn er?  Naar het schijnt worden minderjarige vluchtelingen, die bijvoorbeeld worden gevonden in Zeebrugge zonder begeleiding naar de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel gestuurd. Kan dat zomaar?

Maar er zijn lichtpunten. Neem nu Minor Ndako met hoofdzetel in Anderlecht; zij zorgen voor een warm tehuis voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, zij zorgen dat ze minder kwetsbaar worden. Zij zorgen voor opvang, voor echte begeleiding. Trouwens, wist u dat elke niet-begeleide minderjarige vluchteling wettelijk gezien een voogd nodig heeft. En op dit ogenblik zijn er nog 900 voogden te kort. Dus als u tijd heeft. U weet wat u kan doen.

Hilde Vautmans is Europees parlementslid voor Open Vld.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift