Het relaas van een aangekondigde ramp

Maandag 7 januari overstroomde het Syrische Zatari-vluchtelingenkamp. Dit was een voorspelde en voorkombare ramp.

  • unhcr Willemjan Vandenplas was in september in het getroffen kamp. unhcr

Het Zatari-kamp opende in juli 2012 op een plaats waar verschillende Syrische vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht sinds het begin van de opstand. Ik was ter plaatse op 17 september om een fotoreportage te maken in samenwerking met UNHCR Benelux, toen was er al sprake van overstromingsgevaar. Helaas moeten we vandaag vaststellen dat logische vaststellingen niet noodzakelijk leiden tot aanpassingen in het beleid. De mensen in het kamp verdrinken in een bad van miserie en iedereen staat er rond te kijken.

Hoe kon dit gebeuren?

De reden hiervoor is tweezijdig: enerzijds omdat omwille van de zandstormen het zand in het kamp was weggegraven en men op een harde aardkorst terechtgekomen was. Daarop had men stenen gelegd, op die manier hadden ze minder last van opvliegend zand, maar creëerden ze een ondergrond die geen vocht meer kon absorberen. Anderzijds is het kamp in een vallei gebouwd, al het water van de omliggende gebieden stroomt richting het kamp. Waren er dan geen geologen en geografen aanwezig bij de planning van het kamp? Ik kan mijn verontwaardiging niet verbergen omdat ik 17 september al een artikel las dat deze ramp had voorspeld. Toch is het gebeurd!

Inertie van de Jordaanse overheid

In september stelde de Jordaanse overheid nog voor om de toen nog 25.000 vluchtelingen te verhuizen naar een andere plaats, dit is dus niet gebeurd. Er is geen officiële verklaring gegeven waarom het niet gedaan is. Ik vroeg aan het hoofd van UNHCR Jordanië hoe dit mogelijk was, maar kreeg zoals verwacht geen antwoord. Nu zitten de zowat 45.000 vluchtelingen niet alleen in de kou maar ook in de nattigheid. Uit beelden op het internet kan je opmaken dat het water hun tent van voren binnen loopt en van achteren weer buiten loopt. Bronnen over de schade zijn er nog niet, omdat dit nog maar zo recent bekend is. De komende dagen zullen cruciaal worden omdat het risico op infectie ziekten al groot was, zal dit nu alleen maar toenemen.

Wat nu?

Hoe zullen de vluchtelingen vanavond slapen? Waarschijnlijk zullen ze niet veel slapen, want slapen in een plas water lukt niet echt, dat zullen de avonturiers onder ons wel weten, zeker als ze op sponzen matrassen slapen. Almafraq, de provincie waar het Zatari kamp gelegen is, is een desolate plaats, er zijn geen scholen, sporthallen waar de duizenden vluchtelingen kunnen verblijven. De avond van 7 januari braken er rellen uit waarbij zeven hulpverleners gewond raakten, één van hen is naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens Ali Bibi, Liason Officer van UNHCR, is het niet de eerste keer dat een groep vluchtelingen amok maakt in het Zateri kamp. Op 8 Januari werd de noodtoestand in het kamp afgekondigd.

Het weerbericht in Jordanië voorspelt nu hevige sneeuwval voor de komende 2 dagen. Er is een enorm tekort aan financiële steun voor de Syrische vluchtelingen, waarvan de helft jonger dan 18 jaar is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.