Ieperse vredesambtenaar overvallen in Ghana

Guido Van Rossen

09 april 2008
Opinie

Ieperse vredesambtenaar overvallen in Ghana

Bij de vele Belgische toeristen die naar één of ander vakantieland op reis gaan zullen er ook nogal wat zijn die zijn beroofd van hun geld en pasport. Dat is natuurlijk geen nieuws, er zou wel iedere dag eenzelfde artikel verschijnen in de krant. Voor Ghana zou dat best ook geen nieuws hoeven te zijn. Indien men dat toch wenst te doen, zou het wel wat genuanceerde kunnen worden gebracht.

Vele burgers die stemmen voor populistische partijen en die veelal enkel denken in clichés , zullen hier wel hun zeer voorspelbare reacties op hebben.
Nochtans was Ghana in 1957, toen het onafhankelijk werd, het land met de meeste politieke vrijheden in Afrika. Ghana was het grote ‘voorbeeld’ voor  andere Afrikaanse landen die pas jaren later onafhankelijk werden met als bekendste voorbeeld, Congo. Ghana is naar Afrikaanse normen zeer democratisch en het is een veilig land om er te reizen.
Voor dit moment zijn er ondermeer honderden Nederlandse jongeren, pas afgestudeerd, die voor een paar maanden of meer daar helpen met allerlei projecten. Na hun project reizen ze allemaal gedurende verscheidene weken door gans Ghana en komen allemaal terug met mooie en fantastische verhalen. Dan hebben we het nog niet ook over de vele Duitsers, Amerikanen, Belgen en ook andere nationaliteiten die juist Ghana ook hebben gekozen voor hun NGO projecten, omdat het een veilig land is, een arm land is, waar er voldoende stabiliteit is om ervoor te zorgen dat hun projecten in de nabije toekomst niet zouden teloor gaan.
Bij ons zou men het ook hebben over de lokale gezagsdragers die dan komen zeggen hoe spijtig het is en wat ze zullen doen om het te voorkomen. Ben zelf in Wa geweest in 2006 toen er al sprake was van het fruitsap fabriekje. Ook de burgemeester van Wa zal zeer bezorgt zijn en er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Ze zijn daar best ook wel ‘ontwikkeld’. Als je maar weet wat hij allemaal al heeft gedaan, met hun beperkte financiële middelen, om het de mensen van Ieper naar hun zin te maken.
Het is een gemiste kans voor deze  journalist  om ook een paar zinnen met een paar positieve zaken toe te voegen aan zijn verhaal. Het zal zeker hun aantal lezers van hun krant niet doen dalen. De vele duizenden vrijwilligers die hier bij ons bezig zijn met de Noord - Zuid problematiek hebben het tegenwoordig altijd over sensibiliseren van mensen, wat in de eerste plaats begint met informeren. Daarvoor moet dan ook nog veel subsidie geld worden besteed. Gemiste kansen dus, voor een journalist, een krant, een magazine, de radio of de TV om op zulke momenten niet iets meer te doen.