Mediakeizer Berlusconi zwaait opnieuw de fascio

Eric Goeman

16 april 2008
Opinie

Mediakeizer Berlusconi zwaait opnieuw de fascio

Drie maanden geleden dreigde oppositieleider Berlusconi met een Mars op Rome als er geen nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. Berlusconi kreeg zijn zin en vorig weekend wisselde Italië zijn centrumlinkse regering opnieuw in voor het “nieuwe fascisme” van Berlusconi en Cie.

Het dreigement van Berlusconi verwijst naar de Mars op Rome die de Italiaanse fascisten in oktober 1922 organiseerden. Nadien benoemde de Italiaanse koning Benito Mussolini tot premier. Het was het begin van het fascisme in Italië en Europa.
Veertig jaar na Mei 68 heeft de Italiaanse mediakeizer, multimiljonair en “ondernemer”  Silvio Berlusconi opnieuw “het onmogelijke mogelijke gemaakt”.
Zijn derde kiesoverwinning waarin zijn ultraliberale “partij” (gewoon een kiesgenootschap)”Volk van de vrijheid” (Popolo della Libertà) opnieuw een alliantie is aangegaan met de postfascistische Nationale Alliantie van Gianfranco Fini en de Lega Nord van Umberto Bossi. Zowel de Nationale Alliantie (de vroegere fascisten en Mussolini-adepten van MSI) als de Lega Nord zijn extreem-rechtse, populistische en xenofobe partijen. Daarbij is de Lega Nord ook nog eens extreem separatistisch.
Berlusconi prees ooit de Allianze-Nationaleleider Gianfranco Fini als een conservatieve, democratische en op Europa georiënteerde rechtse politicus, die de “bruggen naar extreem-rechts heeft afgebroken”. Fini heeft daarentegen tot op heden geen enkele van zijn talrijke adhesiebetuigingen jegens Mussolini als “grootste staatsman van de (afgelopen) eeuw” herroepen.
Deze alliantie, een vorm van “plastische politieke chirurgie”  maakt een tijdperk van “nieuw fascisme” mogelijk.

Berlusconi mag dan ook omstreden zijn vanwege allerlei aanklachten wegens corruptie en fiscale fraude rond zijn talrijke bedrijven, toch zijn er miljoenen Italianen die hem hun vertrouwen geven.
Een groot deel van zijn electoraat is zelf anti-links en identificeert zich met Berlusconi die zichzelf  voortdurend als “slachtoffer” presenteert van “de rode rechters” (marxisten en communisten) die hem het daglicht in de ogen niet gunnen, zijn plaatsje onder de zon, zeg maar zijn villa’s, paleizen en jachten, zijn rijkdom en succes. Zijn “vrijheid” dus.
“Volk van de vrijheid” is  een pure leiderspartij, zonder enige democratische legitimatie. Berlusconi is de “alleenheerser” en zijn  “partij” is de beweging, die de autocraat flankeert.  Het  streefdoel is een autoritaire en prestatiebewuste politieke restauratie met als einddoel het verder uitoefenen van de controle over de macht en links de toegang tot de regering te beletten.
Een uitspraak van Berlusconi tijdens de verkiezingskampanje: “alle officieren van justitie in Italië zouden aan een periodiek psychiatrisch onderzoek moeten onderworpen worden om hun mentale gezondheid te checken”. Hier criminaliseert Berlusconi de vertegenwoordigers van de rechtsstaat. De crimineel wordt zelf het slachtoffer en zijn “beulen” zijn zwaar gestoord. Hij plaatst “het volk” tegenover “de legale instituties van de moderne rechtsstaat”. Dit is een vorm van “nieuw fascisme”: een autoritair populisme gesteund op de vrijheid van de sterken, de rijken, de winnaars.
Voeg daarbij de Lega Nord die de Noord-Italiaanse “revolte van de rijken” vertegenwoordigt tegenover “de profiteurs van het arme Zuiden” (een verhaal dat we in België alle dagen moeten horen vanwege VB, NVA en LDD). Bossi riep zelfs enkele weken geleden op “de geweren op te pakken’  tegen het centrale gezag in Rome.
This article appeared in the Guardian on Thursday March 16 2006 . De Allianza Nazionale (AN) pleitte in het vorige kabinet Berlusconi voor de opheffing van het in de grondwet vastgelegde verbod op de partij van Mussolini. Ook vond AN dat de ex-Joegoslavische gebieden Istria, Dalmatié en de havenstad Fiume (het huidige Rijeka) in Italié moesten worden ‘heropgenomen’. Homoseksuelen horen volgens het AN in een concentratiekamp. Toch speelt het fascistische verleden van de partij haar steeds minder parten onder de strakke leiding van Fini en wordt de partij steeds meer een ijkpunt van het conservatisme in Italië.
De Lega Nord is een separatistische partij, die het rijke Noorden van het arme Zuiden wil afscheiden, demonstreert tegen de bouw van moskeeën en zichzelf afficheert op posters als partij die illegale immigranten opzuigt. Umberto Bossi stelde voor om een 260 kilometer lange muur te bouwen langs de grens met Bosnië en om migratie te beteugelen. In sommige steden organiseert de Lega nachtelijke patrouilles ‘tegen buitenlanders’. Migratie en criminaliteit worden steeds samengevoegd.Blair clearly feels a political and personal rapport with Berlusconi.
Berlusconi en zijn “postfascistische alliantie” worden gebanaliseerd in Europa toch is de politieke strategie van Berlusconi niet alleen een gevaar voor de Italiaanse  maar ook voor de Europese democratie. Hij vertegenwoordigt alle extreme ultraliberale waarden – geld, beroemdheid, macht, moneymaking, individueel succes –gekoppeld aan de commercialisering van alle populaire media waardoor hij de culturele en ideologische productie domineert. Met een totale minachting voor progressieve en zelfs democratische waarden zal hij voor een derde ambstermijn de ideologische oorlog voeren tegen links (en haar sociale verworvenheden) en het syndicalisme en de afbraak van de politieke en sociale democratie verderzetten.
Berlusconi en het postfascisme vergiftigen de Italiaanse samenleving.
Intussen, No Pasaran,
Eric Goeman, Voorzitter Democratie 2000