Middenveld pleit voor maatschappelijk verantwoord bankieren

Verschillende ondertekenaars

11 maart 2009
Opinie

Middenveld pleit voor maatschappelijk verantwoord bankieren

Een brede groep koepelorganisaties uit het middenveld roept op tot maatschappelijk verantwoord bankieren. Ze vragen de banken om werk te maken van hun kerntaak: spaargeld economisch zinvol en maatschappelijk verantwoord investeren.

Een belangrijke opdracht is om de overgang naar een groene economie mogelijk te maken. Over deze voorstellen organiseert Netwerk Vlaanderen op donderdag 12 maart het debat  ‘Red het geld’, met politici, financiële deskundigen en het middenveld in de Vooruit te Gent.
‘Met het middenveld geven we een eensgezind signaal: banken die speculeren of belastingen helpen ontduiken willen we niet meer’, zegt Esther Vandenbroucke, campagnevoerder bij Netwerk Vlaanderen. ‘Het is in de eerste plaats aan de overheid om nu werk te maken van maatschappelijk verantwoord bankieren. Via wetgeving of actieve interventie kan ze eisen verbinden aan haar steun voor de banken.’
De vijf uitdagingen waar het middenveld voor pleit in het kader van maatschappelijk verantwoord bankieren zijn:

  • Banken investeren in de reële economie. Geen geld voor rommelproducten of casinospelletjes, wel voor de reële economie en echte activiteiten.

  • Banken investeren pro-actief en aan voordelige tarieven in activiteiten die de overgang naar een groene en solidaire economie waarmaken. Met massale, voordelige investeringen worden groene jobs gecreëerd en kan de omslag naar een ecologische economie worden gemaakt.

  • Banken investeren niet langer in maatschappelijk schadelijke activiteiten. Banken maken komaf met investeringen die mens, milieu en maatschappij schade berokkenen.

  • Banken geven een duidelijk inzicht in hun investeringen. In verstaanbare bewoording maken banken aan de klanten duidelijk in welke projecten en bedrijven het spaargeld wordt geïnvesteerd.

  • Banken houden zich af van activiteiten in of met belastingsparadijzen. Belastingsontduiking berooft de gemeenschap van miljarden euro’s inkomsten. Banken werken daaraan mee als ze activiteiten in belastingsparadijzen ontplooien.

Lijst van ondertekenaars

Deze organisaties onderschrijven de bovengenoemde eisen: 11.11.11 – ABVV – ACLBV - ACV - ACW – Attac Vlaanderen - Arbeid en Milieu - BBL – Ecolife - FAN - Forum Ethibel - HVV – KWB - Netwerk Bewust Verbruiken - Passief Huizen Platform – Socius – Verbruikersateljee – VODO –VOK.