Nieuwe ambtstermijn Mugabe weinig reden tot feesten

Diederik De Mezel en Luc Ribbens

02 juli 2008
Opinie

Nieuwe ambtstermijn Mugabe weinig reden tot feesten

Mugabe is ingezworen als president. Een nieuwe ambtstermijn van 5 jaar voor de oude krokodil uit de Zezuru-clan die al sedert 1987 aan de macht is als president en voorheen (sedert 1980) regeerde als premier. Bij zijn stembeurt vrijdag omschreef hij zichzelf als fit en gezond (moet kunnen als 84-jarige...)

Hij claimt een klinkende overwinning in alle 10 provincies met niet minder dan 85,5 % van de stemmen!  En die zijn allemaal geteld op twee dagen, iets wat in de eerste ronde zowat anderhalve maand duurde.
Maar in Zimbabwe zijn afgelopen vrijdag de 2de ronde van de presidentsverkiezingen niet vrij en eerlijk verlopen en ze moeten opnieuw plaatsvinden volgens vrijwel alle (weinige) Afrikaanse (getolereerde) waarnemers.
De waarnemers van het Pan-African Parlement, een van de zeldzaam resterende controle organen in Zimbabwe voor de stemronde van vrijdag, veroordeelden de verkiezingen nadat president Robert Mugabe op voorhand verklaarde dat hij zeker was van een ingrijpende overwinning.
Mugabe was de enige kandidaat nadat MDC oppositieleider Morgan Tsvangirai een week geleden zich terugtrok als gevolg van het door de overheid gesteunde geweld waarbij bijna 90 van zijn aanhangers gedood werden. “De huidige sfeer in het land heeft geen aanleiding gegeven tot de voorwaarden voor het houden van vrije en eerlijke democratische verkiezingen. Deze verkiezingen zijn niet vrij en eerlijk”, zei Marwick Khumalo, hoofd van het Pan-Afrikaanse Parlement.
Khumalo zei dat de AU en de Southern African Development Community (SADC) moeten onderhandelingen om te komen tot een overgangsregering (regering van nationale eenheid) tijdens deze Zimbabwe-crisis.
De controleurs zeggen dat ze geweld, intimidatie, ontvoeringen en aanvallen registreerden in het ganse land en dat dit heeft geleid tot vrijwel zeker minstens honderd doden en duizenden vluchtende mensen. Mugabe, die volhardt in de boosheid, heeft de golf van veroordeling verworpen van binnen en buiten Afrika en zegt dat hij zijn critici op de top in Sharm el Sheikh zal confronteren. Mugabe is ondertussen niet meer welkom op de top.
Kenia’s eerste minister Raila Odinga zei al dat de AU troepen moet inzetten in Zimbabwe voor het oplossen van de crisis die is uitgegroeid tot een schaamte voor Afrika.
“Wat gebeurd is in Zimbabwe is een schande voor Afrika in de ogen van de internationale gemeenschap en moeten worden opgezegd,” zei Odinga in Swahili tijdens een bezoek aan zijn woning in de provincie Nyanza in West-Kenia.
De tijd is gekomen voor het Afrikaanse continent om zich te handhaven in eenheid en een einde te maken aan de dictatuur,” voegde Odinga toe in zijn toespraak van gisteren.
African Union riep deze week nog op tot verwerping van Mugabe maar sommigen krabbelen terug en willen tot overleg een kans geven.
Ondertussen, zei aartsbisschop Desmond Tutu dat hij de internationale interventies ter regulering van Zimbabwe zal ondersteunen en doet een beroep op de Afrikaanse Unie zich te verenigen in de afwijzing van president Robert Mugabe en het nieuwe bestuur. “Ik denk dat een heel goed argument kan worden gesteld voor een internationale troepenmacht om de vrede te herstellen,” verklaarde hij in een interview op de BBC.
Niet alle waarnemers zijn daarvan dus overtuigd en de Zuid-Afrikaanse regering met Thabo Mbeki op kop houden de sleutel in de hand tot een degelijke oplossing.
Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!